Wikipedia diskutim:Fjalori i Gjeografisë

Page contents not supported in other languages.
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kjo faqe këtu është vetëm për diskutim mbi faqen teknike Fjalori i Gjeografisë. Wikipedia nxit diskutimin mes vullnetarëve të saj dhe nuk do të censurojë komente bazuar në pikëpamjet ideologjike ose politike. Wikipedia nuk do t’i ndryshojë komentet. Ato ose do të publikohen, ose do të fshihen nëse nuk u binden rregullave kryesore.
Fillo një temë të re diskutimi.
Ju lutemi nënshkruani me: – ~~~~

Të gjitha komentet u nënshtrohen këtyre rregullave:

 • Përmbajuni temës!
 • Nuk lejohen: sharje, fyerje, fjalor i papërshtatshëm, gjuhë që përmban urrejtje, sulme personale, thirrje për dhunë apo çdo qëndrim tjetër jo i rregullt.

Vegla në int.:
en.-sq. - argjiro
sq.-tu.
sq.-es. - Dicc. Alb. - Esp.
sq.-de. - Leksikoni elektronik
sq.-de-Avni Ekmekçiu

Diskutimet për PF/: Arkeologjia | Arsimi | Baleti | Biznes | Ekonomia | Film | Fizika | Informatika | Interneti | Inxhenieria | Judikatura | Kimia | Komunikacioni | Kopshtaria | Kuzhina | Matematika | Mitologjia | Mjekësia | Muzika | Piktura | Gjeografia |

Kugjo dhe asgjë nuk mund e muni të prishni e sakatosni. Është, oshtë e ashtë gjyna e mëkat me i hudhë e gjujtë poshtë e në bërllogë. Ata e ato që menojin e mendojnë se ka boll fjalë e fjelë gjuha popullore shqipe nuk e kanë venin e vendin këtu. Këto fjalë duhet seleksionuar e sortuar dhe të futen e të shtihen në gjuhën e njëhsuar e standarte, letrare e të shkruar shqipe . Mos paraqitja e thesarit të gjuhës popullore do të thotë humbje e vendeve të punës për albanologët.

Doracaku: Projekti Fjalori (PF)
 • Për redaktorët që nuk kanë shumë kohë

Regjistroni shprehje, fjalë, emërtime nga profesioni juaj, nën cilëndo germë. Me rëndësi është të i regjistroni ashtu si i thuani në jetën e përditëshme dhe të jetë e kuptueshme se për çka është fjala. Nëse e dini shqiptimin e saktë në nivelin e teksteve mësimore, urdhëroni dhe hapeni artkullin dhe shkruani ca fjalë shpjeguese enciklopedike.

Fjalori i gjuhës shqipe Wiktionary

Fjalori i gjuhës shqipe Wiktionary është projektin që mbahet nga Fondacioni Wikimedia, një fondacion pa përfitime i rregjistruar në Florida, SHBA

Nga Wiktionary lidheni me fjalorët e gjuhëve tjera (30-40 gjuhë). Nëse jeni të interesuar që të ndërtoni një fjalorë të mirëfilltë vizitoni, redaktim është i njëjtë si këtu. Natyrisht që aty fjalët duhet shkruar si i takon fjalorit dhe jo si në këtë doracakë-fjalorë që përdorët për të mbledhur fjalë në një anë dhe në anën tjetër shërben për hapjen e artikujve enciklopedik për terminologji që përdorën në lëmi e profesione të ndryshme.

Hapja e seksionit për ndonjë germë

Hape me pullën e djathtë të Miut germën që është paraqitur në tabelën brenda shtyllës në anën e djathtë të faqes dhe në fletën e hapur fute këtë:

<noinclude>{{Wikipedia:Projekti Fjalori/Koka2}}
[[Category:Wikipedia:Projekti Fjalori/{{SUBPAGENAMEE}}|XXX]]
[[Category:Wikipedia:Projekti Fjalori/XXX|{{SUBPAGENAMEE}}]]
</noinclude>
==[http://sq.wikipedia.org/w/index.php?title={{FULLPAGENAMEE}}/YYY&action=edit&section=1 YYY]==
<!-- Shkruaj më poshtë -->

Mos harro të ndryshoshë vlerat për XXX=lëmia dhe për YYY=germa. Dhe t'a rexhistroshë ndryshimin (me Kryej ndryshimet} --Hipi Zhdripi 17 Qershor 2008 04:55 (CEST)

Për shkakë se për një fjalë nga redaktorët mund të jepenë kuptime të ndryshme, fjala fillon p.sh.: me * fjala ndërsa nën të kuptimi i fjalës # kuptimi

Në disa raste ndodhë që është shprehje e përbër nga dy e më shumë fjalë. Këto shprehje përsëriten tek të gjitha fjalët përbërse të tyre. Në këtë mënyrë është i mundëshem gjetja e pa seleksionuar e fjalëve dhe e shprehjeve nga lëmitë e ndryshme. * fjala 1 * fjala 2 # shprehja

 • fjala 1
 1. shprehja 1
.
.
 • fjala 2
 1. shprehja 1

Pse një shprehje dy kuptime[Redakto nëpërmjet kodit]

Sepse janë dy burime ose shprehja ka kuptim shoqrorë dhe të përkufizuar në gjeografi ose shprehja në drejtime të ndryshme të gjeografisë merr noanca tjera ose është mendimi i dy redaktorëve. --Hipi Zhdripi 20 Qershor 2008 18:40 (CEST)

shembull:
 1. Trualli është vend i vogël si tërësi e vaçantë gjeografike , që dallohet nga trojet fqinje nga veçoritë e pjesëve përbërëse natyrore ( relievi, ndërtimi gjeologjik, klima, ujërat sipërfaqësore dhe nëntokësore, tokat dhe bimësia), si dhe nga veçoritë antropogjene (vendbanimet dhe të gjihta objektet e tjera dhe dukuritë e krijuara nga veprimtaria njerzore) (ps.sh. gropësirë, fushë e vogël, fushë karstike, ranishtë rrafsh lumor i madh etj). [1]
 2. Trualli është njësia bazë e ndarjes fiziko-gjeografike. [1]
 • është i shënuar fjala e parë e shprehjes si lidhje me artikullin përkatës. Përderisa nuk është i zgjeruar ka artikull në lëmi, në hyrje (gjithnjë sipas mendimit tim) duhej të kishte një përshkrim të përgjithëshem - në formë të fjalorit, ndërsa në seksione të mblidhen kuptimet tjera. Pas zgjerimit të artikullit nga seksionet krijohen artikujt ndërsa fleta bazë mbetet si fletë kthjelluese ose i mbetet kuptimit më të përhapur ndër shqiptarët. Kjo, metoda e dytë është potencial i konflikteve ndërmjet lëmijve.
 1. Përkufizimi i shprehjes në lëndën përkatëse - duhet të jetë 100% e saktë, si p.sh. ligjet në fizikë.
 2. - simbole, kategori e kuptime tjera që e ofrojnë një botkuptim të plotë për fjalën
 3. [[Tralli i Filonit]] Shprehje që fillojnë me atë fjalë. Këto mund të futen edhe si **#[[Tralli i Filonit]] dhe do të ishte mirë që pas tyre të shënohet se ku përsërite kjo shprehje me kuptimet e saja. Kjo pasi që nën shprehjen Filoni(B.f. Fusha e Kosovës, Kosova, Fusha dhe Fusha e Kosovës) mund të përsëritet, ashtu që lexuesi lihet të zgjedhë një fjalë nga një shprehje. Kjo lyp punë dhe kordinim, por deri sa të ka çka të kordinohet, mirë është.--Hipi Zhdripi 21 Qershor 2008 03:05 (CEST)

Upss!! Pas zgjerimit tej mase të një shprehje b.f. Fusha (në Fusha 1, Fusha 2, ...) krijohet lista në të cilen barten Fusha 1. Fusha 2. ... dhe këto lista plasohen paranë shprehjeve përkatëse si dhe në styllën e djathtë statike të projektit në rubrikën e lista na kjo lëmi.

Upss!! Ndoshta dikush që e dinë algjebren mirë gjenë gabime dhe metoda të klasifikimit më të lehta e më të mira. Une nuk di ma mirë, krejt e kam mendu sipas principit "wiki" apo "sistem i orientuar në objekte" (klasa).--Hipi Zhdripi 21 Qershor 2008 03:12 (CEST)

Kontrolli i gjendjes së përmbajtjes së artikujeve[Redakto nëpërmjet kodit]

Redaktorët e interesuar mund ta përdorin në të njëjtin funksion si "lista mbikqyrëse" e SO-së. Me një dallim se këtu mund të shikojnë ndryshimet e bëra në rreshtat e rëndësishëm për ta. Zakonisht këta rreshta janë përkufizimet. Kur është përkufizimi i mirë, edhe çka shkrujnë muhalifxhitë nuk prish punë.--Hipi Zhdripi 21 Qershor 2008 03:21 (CEST)

 1. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Paneti