Jump to content

Willy Puchner

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Willy Puchner lindi më 15 mars 1952 në Mistelbach, Niederösterreich, Austri. Është një fotograf, artist, piktor dhe autor austriak.


Willy Puchner, bir i një çifti fotografësh, u rrit në Mistelbach afër Zaya-s në Niederösterreich. Nga 1967 deri në 1974 ndoqi shkollën per Grafikë të lartë ne Vjenë, në fushën e Fotografisë. Më pas punoi për dy vjet si mësues në po të njëjtën shkollë. Që nga viti 1978 i njohur si fotograf, piktor, artist dhe autor. Nga 1983 deri në 1988 ndoqi studimet e larta për Filozofi, Publicistikë, Histori dhe Sociologji. Në 1988 aprovohet me një projektdipllomë në fushën Sozialfilozofi me temën „Mbi fotografinë private“. Që nga 1989 punon rregullisht në Gazetën vieneze (Wiener Zeitung).

Famën e njohi, Willy Puchner, me projektin “Malli i Pinguinëve”. Ai udhëtoi me dy statuja polesteroni (Pinguinë), Joe dhe Sally, rreth kater vjet, në vendet e mallit te tij dhe tonit: në det, shkretëtire, Nju Jork, Sidnei, Pekin dhe Paris, në Venecia, Tokio, Honolulu dhe Kairo, për ti fotografuar ato atje. Para syve të pinguinëve bëhet çdo gjë për në tashmë e njohur dhe shpesh e parë, përsëri e huaj dhe e pa parë.

Freddy Langer shkroi në gazetën gjermane ”Frankfurter Allgemein Zeitung”: ‘Ai i la të pozonin para pikave turistike më të famshme, duke i lëne të duken si vizitorë- dhe i fotografoi ato. Kështu krijoi ai albumin e udhëtimeve, më të bukur te shekullit njëzet: (Malli i Pinguinëve) (dt. 8 Mars 2001).

Willy Puchner punoi shumë me njerëz në moshë të thyer, prej ku rrjedhin edhe projektet „90- vjeçarët“, „Dialog me moshën“, „ 100-vjeçarët“, „Histori jetësore dhe fotografi“ dhe „Dashuri në moshë të thyer“.

  • Museum Moderner Kunst, Wien
  • Künstlerhaus, N.Ö. Galerie, Wien
  • Museum des 20. Jahrhundert, Wien
  • Österreichisches Fotomuseum, Bad Ischl
  • Steirischer Herbst, Graz
  • Berlin, Braunschweig, Bremen, München
  • Norfolk, Washington, (USA),
  • Bombay (Indien), Beirut (Libano)
  • Tokyo, Osaka, Oita, Nagoya e Sapporo (Japoni)

Botime në revista

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Extrablatt, Konkret, Stern, Geo, Life, Corriere della Sera , Marco Polo (Japoni), Universum Falter, Wiener Zeitung

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]