Xhemati Mysliman i Ahmedianve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Xhemati Musliman i Ahmedianve)
Shko te: navigacion, kërko

Të gjithë nën një Kalif[redakto | redakto tekstin burimor]

Ahmadiyya Muslim Jamaat shqip Xhemati Musliman Ahmedian themelohet në vitin 1914. Për shkaqe të interpretimeve të ndryshme rreth Mirza Ghulam Ahmad dhe misionit të tij që kishte pasur,në vitin 1914 vjen deri te ndarja e tyre në dy grupe: Xhemati Musliman Ahmedian dhe Ahmadiyya Anjuman Ischat-i Islam Lahore[1].

Flamuri Ahmedian

Xhemati mbi të gjitha është organizatë islame. Para një shekulli Ahmedi kujtoi pasuesit e tij se Allahu kishte premtuar për të mbrojtur mesazhin e Islamit përmes Khalifatit (vazhdimësi shpirtërore e institucionit të pejgamberllëkut). Xhemati beson se vetëm vazhdimësia shpirtërore mund të mbajë vlerat e vërteta të Islamit dhe të bashkoj njerëzimin. Pesë krerët shpirtërorë kanë pasuar Ahmedin që ndërroi jetë me 1908. Kalifi i pestë i Xhematit dhe kreu aktual shpirtërore, Mirza Masroor Ahmad, banon në Britanin e Madhe. Nën udhëheqjen e tij shpirtërore, Xhemati tani ka ndërtuar mbi 10.000 xhami, mbi 500 shkolla, dhe mbi 30 spitale. Ai ka përkthyer e Kuranin e Shenjtë në mbi 60 gjuhë. Ky Xhemat po perhap mësime të vërtetë të Islamit dhe mesazhin e paqes dhe të tolerancës njëzet e katër orëshe permes kanalit televiziv satelitor (MTA), Internetit (alislam.org) dhe të materialeve të botuara (Islam International Publications). Ai ka qenë në ballë të aksioneve bamirëse në gjithë botën përmes një organizate të pavarur bamirëse, Humanity First.

Çfarë është Ahmedijati[redakto | redakto tekstin burimor]

Xhemati musliman Ahmedia është një lëvizje brenda Islamit. E themeluar në 1889, Xhemati Musliman Ahmedia përfshin mbi 193 vende si dhe tejkalon dhjetra miliona anëtarE. Selia e saj qendrore akutualishtë është në Britanin e Madhe.

Xhemati Musliman Ahmedia është e vetmja organizatë islame që besuan se Mesihu I shumë pritur ka ardhur në personin e Mirza Ghulam Ahmedit (1835-1908) nga Qadian. Ahmed deklaroi se ishte ardhja e dytë metaforike e Isait (a.s.) të Nazaretit sidhe udhëzimi hyjnor, ardhja e të cilit u paralajmerua nga ana e Pejgamberit të Islamit, Muhammedit a.s. Xhemati ynë beson se Allahu e dërgoi Ahmedin , si Isa a.s., për t'i dhënë fund luftërave fetare, të dënojë gjakderdhjen dhe të ringjallë parimet morale, drejtësinë dhe paqen. Ardhja e Ahmedit ka sjellë një epokë të paparë të ringjalljes islame. Ai liroi Islamin nga besimet dhe praktikat fanatike duke mbrojtur mësimet e vërteta dhe thelbësore të Islamit[2].

Parimet e Xhematit[redakto | redakto tekstin burimor]

Minarja e bardhë në Qadian

Xhemati Musliman Ahmedia është organizatë udhëheqëse islame për të refuzuar kategorikisht terrorizmin në çdo formë. Me kalimin e një shekulli më parë, Ahmedi prerazi deklaroi se xhihadi agresive me shpatë nuk ka vend në Islam. Në vendin të tij, ai mësoi pasuesit e tij për të zhvilluar xhihadin pa gjak, intelektuale përmes pendës për të mbrojtur Islamin. Për këtë qëllim, Ahmedi shkroi mbi 80 libra dhe dhjetra mijra të letrave, e qindra leksione, dhe fitore në shumë debatet publike. Mbrojtja e tij rigoroze dhe racionale e Islamit shqetësoi të menduarit konvencional mysliman. Si pjesë e përpjekjeve për të ringjallur Islamin, Xhemati Musliman Ahmedia vazhdon të përhapë mësimet e Ahmedit për moderim dhe përmbajtje përkundër kundërshtimit të hidhur nga pjesë të botës myslimane.

Në mënyrë të ngjashme, Xhemati Musliman Ahmedia është e vetmja organizatë islame që miraton ndarjen e xhamis nga shteti. Para një shekulli Ahmedi mësoi pasuesit e tij për të mbrojtur të dyja shenjtëritë, te fesë dhe qeverisë, duke u bërë shpirtra të mirë si dhe qytetarë besnikë. Ai paralajmëroi kundër interpretimeve irracionale të Kuranit dhe keqinterpretimit të ligjit islam. Ai vazhdimisht shprehte shqetësimet e tij mbi mbrojtjen e të drejtave të krijesav të Allahut. Sot, ky Xhemat vazhdon të jetë një avokat universale për të drejtat e njeriut dhe për mbrojtje të pakicave të tjera fetare. Ai përkrah fuqizimin dhe arsimin e grave. Anëtarët e saj janë ndër respektuesit më të mëdhenjë të ligjit, ndër më të arsimuarit, dhe ndër më të angazhuarit në botën myslimane[3].

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ An Overview
  2. ^ Welcome to Ahmadiyyat, The True Islam by Dr. Karimullah Zirvi
  3. ^ http://www.ahmadiyya.de/component/option,com_xmap/Itemid,1565/