Jump to content

Xhennetul Muala

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Varrezat el Muala në Mekë

Xhennetul Muala (arabisht: جَنَّة ٱلْمُعَلَّاة, romanizuar: Jannah al-Muʿallāh, lit. "Xhenneti më i Lartësuar"), i njohur gjithashtu si Varrezat e Ma'la[1] (arabisht: مَقْبَرَة ٱلْمَعْلَاة Maqbarah al-Maʿlāh) dhe el-Haxhun (arabisht: ٱلْحَجُوْن Al-Ḥajūn) është një varrezë në veri të Xhaminë e Shenjtë, dhe afër Xhamisë së XhinëveMekë, Arabia Saudite. Është vendi ku janë varrosur gruaja e Profetit Islam Muhamed, gjyshi dhe paraardhësit e tjerë.

Xhenetul Muala para vitit 1925, gjatë periudhës osmane

Shumë nga të afërmit e Muhamedit u varrosën këtu para hixhretit të tij në 622.[2] Shumë kube dhe struktura janë ndërtuar ose rindërtuar mbi varre të njohura gjatë viteve. Varret në këtë varrezë u shkatërruan në vitin 1925, në të njëjtin vit kur varrezat e Xhenet el-BakiMedine u rrënuan nga mbreti saudit, Ibën Saudi. Kjo ndodhi pavarësisht protestave të bashkësisë ndërkombëtare islame. Disa myslymanë shiitë vazhdojnë të mbajnë zi ditën që Shtëpia e Saudit shkatërroi faltoret në el-Baki, e cila është quajtur Yaum-e Gham ose Dita e Pikëllimit dhe protestojnë kundër prishjes së këtyre faltoreve nga qeveria saudite.

Njerëzit që u varrosën këtu

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Varri i Hatixhes në varrezat Xhenet el-Mu'ala, para shkatërrimit të tij në vitin 1925

Figura historike të varrosura këtu përfshijnë:

  1. ^ Tütüncü, Mehmet (2015). "The Uppsala Makkah Painting: A New Source for the Cultural Topography and Historiography for Mecca". përmbledhur nga Buitelaar, Marjo; Mols, Luitgard (red.). Hajj: Global Interactions through Pilgrimage (në anglisht). Leiden: Sidestone Press. fq. 137–163. ISBN 978-90-8890-285-7.
  2. ^ Jannat Al-Mu'alla Cemetry - Makkah