Xhovana e Durrësit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Xhovana e Durresit (1344 - 20 korrik 1387) ka qene vajza më e madhe, dhe vajza e më e vjetër mbijetuar e Karlos, Dukes se Durresit, dhe gruas se tij, Maria e Calabria. Pasoi atë si dukesha për vdekjen e atit të tij në 1348, kur ajo ishte vetëm një vajzë e katër vjet. Joan ishte një anëtar i Shtëpisë së Anjou-Sicili.

Ai mbretëroi si dukesha e Durresit[1] nga 1348 në 1368. Ai u martua dy herë; së Pari me Luis të Navarre , dhe më vonë me Robert IV të Artois, Akuzë e Be-së.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Babai i Joanna vdiq në 1348 joana e pasoi atë, duke qenë vajza më e mbijetuar. Megjithatë, Jane mbetur në Napoli në vend që të shkojnë për të Durazzo. [2] ajo Ishte këtu që ishte premtuar për kushëriri i tij, Charles Martel, birit të mbretëreshës Joan. Charles Martel ishte trashëgimtari i Hungarisë, për shkak të mungesës së trashëgimtar mashkull. Djali shkoi në Hungari, mirëpo, angazhimi ishte thyer i riu, kur i vdiq rreth 1348 në Hungari. [3]

Në vitin 1365, për njëzet e një vjet, Juana ishte e martuar për të e saj të parë me burrin Louis të Navarre, i cili u bë kreu i Durazzo në të drejtën e gruas së tij. Ai ishte biri i Juana II të Navarre. Në 1368, Durazzo ishte kapur nga dinastia shqiptare, Ky nën udhëheqjen e luftës, zoti Charles Ky. Juana dhe bashkëshortin e saj menjëherë filloi planifikimin e reconquest jo vetëm të Durazzo, por të gjitha tokat e vjetra të mbretërisë angevino të Shqipërisë, të pushtuar nga dinastia e bullgarisë Sracimir në 1332. Ata arritën për të mbledhur mbështetje nga vëllai i Luis Carlos II e Keqe , dhe Charles V, Mbret i Francës në këtë kompani. Në 1372, Luis strajo Kompania Navarrese mercenaries, të cilët kishin luftuar me të gjatë luftës në Francë, për të ndihmuar ata të marrin Durazzo. Radhët e tyre u rritën në mënyrë të konsiderueshme në 1375, me rekrutët e rinj sjellë direkt nga Navarre. Shumë e dokumenteve që na kanë ardhur për të shpjeguar natyrën komplekse ushtarake të planifikimit dhe inxhinierike që është ndërmarrë për të siguruar suksesin. Kanë arritur qëllimit, duke marrë qytetin në verën e 1376. Luis vdiq shpejt pas. [4] Luis dhe Joan kishte asnjë fëmijë. Joan kurrë veten plotësisht kontrollin e Durazzo dhe ndaj 1385 qyteti ishte sërish në duar të Karl Thopia. Rreth 1376 Joan martuar për të dytën herë me Robert IV të Artois, Akuzë e Be-së. Kjo martesë e as nuk kishte fëmijë. Roberto nuk e fundit si Akuzë e Be-së për një kohë të gjatë, pasi ai dhe Juana nuk ishin të informuar për vdekjen e atit të tij në 1387. Juana dhe Roberto qëndruar në Castel dell'ovo në Napoli, ku ata të dy ishin të helmuar mbi korrik 20, 1387[5] nga urdhri i motra e Joan Margaret, mbretëresha Regjenti i Napolit. Juana është varrosur në San Lorenzo (Napoli).

Paraardhësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Ahnentafel-compact5

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Women In Power (1300-1350)
  2. ^ título = Sicily, Medieval Lands|fecha =Agosto 2012
  3. ^ Medieval Lands
  4. ^ Setton, Kenneth M. (general editor) A History of the Crusades: Volume III — The Fourteenth and Fifteenth Centuries.
  5. ^ Joanna of Durazzo