Xhumu'ahul Uida

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Xhumuahul Uida)

Xhumu'ahul Uida (Arabisht جمعة الوداع‎; E premtja lamtumirës) është e premtja e fundit në muajin e Ramazanit para Bajramit.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala Xhumua vjen nga fjala arabe që do të thotë mbledhje, ndërsa Uida do të thotë lamtumirë.

Sfondi historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhumua (E premte) është dita e muslimanëve të cilët marrin pjesë me xhematë në xhami. Gratë mund të marrin pjesë, por nuk është e obligueshme.

O ju që besuat, kur bëhet thirrja për namaz, ditën e xhumasë, ecni shpejt për aty ku përmendet All-llahu (dëgjojeni hutben, falnie namazin), e lini shitblerjen, kjo është më e dobishme për ju nëse jeni që e dini. (Xhumm'a 62:9). Myslimanët lidhje me këtë, ata thojnë se kjo është dita e dytë e shenjtë në muajin e Ramazanit dhe një prej ditëve të rëndësishme të vitit. Disa myslimanë e kalojnë ditën e tyre Xhumuahul Uida në ibadete (adhurim).