Ylli detar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fromia monilis


Ylli detar ose ylli i detit është gjallesë ujore e cila mund t'i ketë disa gjemba dhe i takon klasës Asteroidea. Ka yje helmues dhe jo helmues. Yjet helmues e japin helmimin me nje te prekur. Ylli i detit i kushton nje kujdes te vecante shumimit sepse e bën atë me anë të organit i cili gjendet në skaj të një pjesë të tij.

Kuriozitete mbi yllin :

  • Mund te arrijë në peshën 10 kg.
  • Lëviz ngadalë.
  • Bën 1-15 të vegjël.

Yjet i hasim shumë rrallë, por siç njihet i gjejmë në fund të Detit, Gjallesat e Fundit të Detit.

Ylli detar gjendet në një shumëllojshmëri ngjyrash por kryesisht në ngjyrën portokalli në të kuqerremtë. Ai mund të jetojë nga 1 muaj deri në 1 vit. Ai ka jetuar që 1200 vjet me parë. Ylli detar është një kafshë jo kurrozore dhe mund të riprodhohet lehtë nëse njëra brijnë shkëputet ajo e ndërton një brinjë të re por edhe brinji i shkëputur ndërton një trup të ri.