Jump to content

Zilia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Portreti i një gruaje të çmendur ose Monomani i xhelozisë (i quajtur edhe Hyena of la Salpêtrière), nga Théodore Géricault, shek. 1819–1822, Muzeu i Arteve të Bukura të Lionit.

Zilia është një emocion që ndodh kur një personi i mungon cilësia, aftësia, arritja ose zotërimi i tjetrit dhe ose e dëshiron atë ose dëshiron që tjetrit t'i mungojë.

Aristoteli e përkufizoi zilinë si dhimbje në shikimin e fatit të mirë të tjetrit, e nxitur nga "ata që kanë atë që ne duhet të kemi". Bertrand Russell tha se zilia ishte një nga shkaqet më të fuqishme të pakënaqësisë. Hulumtimet e fundit morën parasysh kushtet në të cilat ndodh, si e trajtojnë njerëzit dhe nëse mund t'i frymëzojë njerëzit të imitojnë atë që e kanë zili.