Zonë e mbrojtur e burimeve të menaxhuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zonë e mbrojtur e burimeve të menaxhuara ose Zonë e mbrojtur me përdorim të qëndrueshëm të burimeve natyrore është një zonë e mbrojtur në të cilën qëllimi është të mbrojë dhe ruajë diversitetin biologjik në planin afatgjatë. IUCN përcakton fusha të tilla si Kategoria VI.

Përkufizimi IUCN[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas IUCN, zonat e mbrojtura me përdorim të qëndrueshëm të burimeve natyrore përcaktohen si:

Category VI protected areas conserve ecosystems and habitats together with associated cultural values and traditional natural resource management systems. They are generally large, with most of the area in a natural condition, where a proportion is under sustainable natural resource management and where low-level non-industrial use of natural resources compatible with nature conservation is seen as one of the main aims of the area.[1]

Zonat e mbrojtura të kategorisë VI ruajnë ekosistemet dhe habitatet së bashku me vlerat kulturore të shoqëruara dhe sistemet tradicionale të administrimit të burimeve natyrore. Ato janë përgjithësisht të mëdha, me pjesën më të madhe të zonës në një gjendje natyrore, ku një pjesë është nën administrimin e burimeve natyrore të qëndrueshme dhe ku përdorimi jo-industrial i nivelit të ulët të burimeve natyrore në përputhje me ruajtjen e natyrës, shihet si një nga qëllimet kryesore të zonës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Category VI - Protected Area with sustainable use of natural resources Arkivuar 2011-06-29 tek Wayback Machine at www.iucn.org. Accessed on 11 Jun 2011.