Zona e penalltisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zona e penalltisë me shënjimin e kutisë së penalltisë dhe harkun e penalltisë paralelisht me portën. Kutia më e vogël shpesh quhet kutia 6 jardësh

Zona e penalltisë ose kutia prej 18 metrash (e njohur edhe më pak formalisht si kutia e penalltisë ose thjesht kutia) është një zonë e një fushe futbolli. Ai është drejtkëndor dhe shtrihet 16,5 m (18 jard) në secilën anë të portës dhe 16,5 m (18 jard) përpara tij.

Brenda zonës së penalltisë është pika e penalltisë, e cila është 11 m (12 jard) nga vija e portës, drejtpërdrejt në linjë me qendrën e portës.

Një hark penallti (shpesh i quajtur joformalisht "D") ngjitet me zonën e penalltisë dhe e mbyll zonën brenda 9,15 m (10 jard) nga pika e penalltisë. Ai nuk është pjesë e zonës së penalltisë dhe është e rëndësishme vetëm gjatë ekzekutimit të një goditje dënimi, kur ndonjë lojtar brenda harkut gjykohet se është duke shkelur.[1]

Brenda zonës së penalltisë është një zonë tjetër më e vogël drejtkëndore e quajtur zona e portës (në gjuhën e folur "kutia e gjashtë jardëve"), e cila kufizohet nga dy vija që fillojnë nga vija e portës 5.5 metra (6 jard) nga shtyllat e portës dhe shtrihen 5.5 metra ( 6 yd) në fushë nga vija e portës dhe vija që i bashkon këto. Goditjet e golit dhe çdo goditje e lirë nga skuadra mbrojtëse mund të merren nga kudo në këtë zonë. Goditjet e lira indirekte që i jepen skuadrës sulmuese brenda zonës së portës merren nga pika në vijën paralele me vijën e portës ("vija prej gjashtë jardësh") më e afërt ku ka ndodhur shkelja; ato nuk mund të afrohen më afër vijës së golit. Në mënyrë të ngjashme, topat e rënë që përndryshe do të ndodhnin më afër vijës së golit merren në këtë linjë.

Më parë, zonat e penalltisë zgjeruan gjerësinë e fushës, por u reduktuan në dimensionet e tyre aktuale në vitin 1901.[2]

Funksionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një lojtar që ekzekuton një goditje dënimi nga brenda zonës së penalltisë.

Faullet e dënueshme me një goditje të lirë direkte (d.m.th. mbajtja e topit dhe shumica e gabimeve fizike), të kryera nga ekipi mbrojtës brenda zonës së penalltisë, mund të ndëshkohen me një goditje dënimi.[3] Një goditje dënimi kryhet nga pika e bardhë. Pika e penalltisë ndodhet 12 jard (10.97 m) larg vijës së portës.

Zona e penalltisë ka funksione të tjera, duke përfshirë:

  • Portierët: Zona që kufizon zonën në të cilën një portier mund të trajtojë ligjërisht topin;
  • Goditjet e golit dhe goditjet e lira në mbrojtje: kundërshtarët duhet të qëndrojnë jashtë zonës dhe të paktën 10 metra larg nga topi derisa topi të goditet dhe të lëvizë qartë;
  • Gjuajtja e goditjeve të penalltisë: lojtarët e tjerë përveç gjuajtësit dhe portierit duhet të qëndrojnë jashtë zonës (dhe gjithashtu harkut të penalltisë) derisa të ekzekutohet goditja.

Në lojë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në një lojë tipike, në pjesën më të madhe të kohës zona e penalltisë është e zënë vetëm nga portieri. Ekipi sulmues në përgjithësi synon të marrë topin dhe lojtarët e tij në zonën e penalltisë së ekipit mbrojtës dhe një përqindje e lartë e golave në futbollin profesionist shënohen nga brenda zonës së penalltisë.[4] Zakonisht gjatë goditjeve të vendosura në sulm, duke përfshirë goditjet nga këndi, një numër i madh i lojtarëve sulmues dhe mbrojtës janë në zonën e penalltisë dhe, megjithëse i paligjshëm, vërehet shpesh përplasje mes lojtarëve.[5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Laws of the Game 2017-2018" (PDF) (në anglisht). FIFA. fq. 36. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 12 korrik 2021.
  2. ^ "The Origins Of Football Pitch Markings" (në anglisht). football-stadiums.co.uk.
  3. ^ "LAW 12: FOULS AND MISCONDUCT" (në anglisht). The FA. Marrë më 28 tetor 2014.
  4. ^ Mitrotasios, Michalis; Armatas, Vasilis (16 janar 2014). "Analysis of Goal Scoring Patterns in the 2012 European Football Championship". The Sport Journal (në anglisht). United States Sports Academy. Marrë më 28 tetor 2014. Other research has examined the position on the pitch from which goals are scored. In a recent study Wright et al. (50) showed that from 167 goals from English Premier League, 87% of goals were scored inside the penalty area which is similar to the 90% observed by Olsen (36) for the 1986 World Cup whereas Dufour (14) reported 80% for the 1990 World Cup. Yiannakos and Armatas (51) reported that 44.4% of goals scored were inside the penalty area, 35.2% inside the goal area, and 20.4% outside the penalty area, for the 2004 European Championship in Portugal. Finally, Hughes et al. (22) showed that successful teams in the 1986 Football World Cup made more attempts inside the penalty area in comparison to unsuccessful teams.
  5. ^ Singh, Amit (27 tetor 2014). "Should referees take a tougher stance on penalty box holding at set-pieces?". Think Football (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2014. Marrë më 28 tetor 2014.