Zona ekuatoriale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Zona ekuatoriale shtrihet përgjatë ekuatorit dhe përfshin pellgun e lumit Kongo-Zaire dhe t[rritoret që ndodhen prane gjirit te Guinese.Ne kete zone temperaturat e ajrit jane gjithmone te larta (mesatarje vjetore 25 grade celcius),shirat jane te bollshme dhe atmosfera e mbushur me lageshtire.Ne disa rajone bien shira te dendur cdo mbasdite.Klima e nxehte dhe e lagesht ka ndikuar ne zhvillimin e pyjeve ekuatoriale te formuara nga druret e larte dhe shkurret e dendura qe i bejne ato te pakalueshem.Kafshet me te perhapura jane:milingonat,gjarperinjte,majmunet,zogjte etj.