Jump to content

Zoroastrizmi në Indi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zoroastrianizmi në Indi ka histori të rëndësishme brenda vendit. Zoroastrianët kanë jetuar në nënkontinentin Indian që nga periudha sasaniane. Zoroastrianët gjithashtu u shpërngulën në Indi në migrime të njëpasnjëshme gjatë periudhës islame. Migrimi fillestar pas pushtimit mysliman të Persisë është kanonizuar si një persekutim fetar nga pushtuesit myslimanë. Zoroastrianizmi ndërkohë pësoi një rënie në Iran pas pushtimeve. Migrimet e mëvonshme ndodhën gjithashtu pas përpjekjeve të safavidëve për t'i kthyer nënshtetasit e tyre në Shiizëm.

Për shkak të përndjekjes së zoroastrianëve në vende të tjera dhe të atmosferës liberale dhe patronizimit të Indisë dhe mbrojtjes së ofruar nga sundimtarët indianë, sot popullsia më e madhe e zoroastrianëve banon në Indi, ku zoroastrianët kanë luajtur një rol të dukshëm në ekonominë indiane, në argëtim, në forcat e armatosura dhe në lëvizjen e lirisë indiane kundër Raxh-it britanik. Grupet e zoroastrianëve konsiderohen si parsi ose irani, në varësi të kohës së emigrimit në Indi.