Krerët e Shtetit Shqiptar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Kryetarët e Shqipërisë)
Shko te: navigacion, kërko

Kryetarët e Shqipërisë. Që nga themelimi më 28 nëntor 1912, Shteti Shqiptar ka provuar disa modele qeverisjeje, përfshirë protektoratin ndërkombëtar, monarkinë, regjimin një partiak si dhe republikën parlamentare. Gjatë kësaj periudhe funksioni i Kryetarit të Shtetit është ushtruar në forma të ndryshme.

Më 1912 u krijua qeveria e parë me Ismail Qemalin në krye, e cila kishte edhe kompetencat e Kryetarit të Shtetit.

Më 6 shkurt 1914, Konferenca e Ambasadorëve emëroi Princin Wilhelm Wied si Kryetar të Shtetit shqiptar.

Në periudhën shtator 1914 – janar 1920, Shqipëria u bë shesh lufte duke ndërruar disa qeveri, ku detyra e Kryetarit të Shtetit u mbulua nga qeveri-regjenca të ndryshme.

Më 8 janar 1920 Kongresi i Lushnjës, zgjodhi Këshillin e Lartë prej 4 vetash (Kryeregjent Aqif Pashë Elbasani, Imzot Luigj Bumci, Mihal Turtulli, A. Toptani), i cili do të kryente funksionet e Kryetarit të Shtetit. Duke rikthyer parlamentarizmin në vitin 1924 Fan Noli u zgjodh kryetar i qeverisë, duke ushtruar edhe funksionet e Kryetarit të Shtetit.

Pas ndryshimeve të shpeshta në qeverisje, më 31 janar 1925 Asambleja Kombëtare miratoi formën republikane të regjimit dhe votoi Ahmet Zogun si President të Republikës. Më 1 shtator 1928 Shqipëria u shpall Monarki dhe Ahmet Zogu u shpall Mbret i Shqipëtarëve. Pas pushtimit të Shqipërisë nga Italia në prill 1939 dhe bashkimit të dy vendeve, Viktor Emanueli III u bë Mbret i Shqipërisë. Vitet 1943-‘44 nën pushtimin gjerman rikthejnë qeverisjet – regjenca.

Përfundimi i luftës së Dytë Botërore dhe çlirimi i Shqipërisë më 1944 u shoqërua me zgjedhjet e para parlamentare të dhjetorit vitit 1945 dhe me kalimin e funksionit të Kryetarit të Shtetit në organ kolegjial, si Presidium i Kuvendit Popullor. Në periudhën 11 janar 1946 – 12 dhjetor 1990, gjatë të cilës Shqipëria udhëhiqej nga komunistët, funksionet e Kryetarit të Shtetit u kryen nga Omer Nishani (10 janar 1946 - 1 gusht 1953), Haxhi Lleshi (1 gusht 1953 - 22 nëntor 1982) dhe Ramiz Alia (22 nëntor 1982 – 22 shkurt 1991). Më 22 shkurt 1991 u krijua Këshilli Presidencial i drejtuar nga Ramiz Alia, i cili i ushtroi funksionet deri më 30 prill 1991.

30 prill 1991 me zgjedhjen e Presidentit të parë të Republikës parlamentare nga ana e një parlamenti shumëpartiak, krijohet Institucioni kushtetues i Presidentit të Republikës.


Lista e kryetarëve të Shqipërisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Kjo është lista e kryetarëve të Shtetit Shqiptar

# Presidenti Marr adminstratimin Lëshoj adminstratimin Partia
1 Ismail Qemali Ismailq2.jpg 1912 1914 (Kryetar i Qeverisë së Përkohshme) asnjë
2 Vilhelm Vidi 1845 Wilhelm.JPG 1914 1925 ( Mbret në ekzil) asnjë
3 Aqif Biçaku Aqif Pasha.JPG 30 Janar 1920  ? ( Kryetar i Këshillit të Lartë, Kryeregjent, zgjedhur nga Kongresi i Lushnjes) asnjë
4 Ahmet Zogu Foto Ahmet Zogu S.png 1925
1928
1928
1939 (Mbret)
Partia Popullore 1923-1928
5 Enver Hoxha HODŽA druhá míza.jpg 1944 1946 Partia Komuniste
6 Omer Nishani Omer nishani.JPG 12 Janar 1946 24 Korrik 1953 Partia e Punës e Shqipërisë
7 Haxhi Lleshi Haxhi Lleshi.jpg 1 Gusht 1953 22 Nëntor 1982(Kryetar i Presidiumit të Kuvendit Popullor) Partia e Punës e Shqipërisë
8 Ramiz Alia Ramiz Alia.jpg 22 Nëntor 1982
30 Prill 1991
30 Prill 1991 (Kryetar i Presidiumit të Kuvendit Popullor)
9 Prill 1992 (president)
Partia e Punës e Shqipërisë
9 Sali Berisha Sali.jpg 9 Prill 1992 24 Korrik 1997 Partia Demokratike
10 Rexhep Mejdani Rexhep Mejdani.jpg 24 Korrik 1997 24 Korrik 2002 Partia Socialiste
11 Alfred Moisiu Presidenti i Republikës Alfred Moisiu.jpg 24 Korrik 2002 24 Korrik 2007 asnjë
12 Bamir Topi President i Shqipërisë Bamir Topi.jpg 24 Korrik 2007 24 Korrik 2012 Partia Demokratike
13 Bujar Nishani Bujar Nishani.jpg 24 Korrik 2012 - Partia Demokratike