12.7×99mm NATO

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
12.7x99mm / .50 BMG

Mitralozi .50 Browning (.50 BMG, 12.7×99mm NATO dhe i përcaktuar si 50 Browning nga C.I.P.) është një fishek i kalibrit 12.7mm i zhvilluar për mitralozin e rëndë M2 Browning në fund të viteve 1910, duke hyrë në shërbim zyrtarisht më 1921. Sipas STANAG 4383, ai është një fishek standard shërbimi për forcat e NATO-s, si dhe për shumë vende jo anëtare të NATO-s. Vetë fisheku është prodhuar në shumë variante: gjenerata të shumta të topave të rregullt, gjurmues, blind-shpues (AP), zjarrvënës dhe sabot të nën-kalibrit. Raundet e destinuara për mitralozë bëhen në një rrip të vazhdueshëm duke përdorur lidhje metalike.

Fisheku .50 BMG përdoret edhe në pushkët kundër materialit. Ekziston një shumëllojshmëri e gjerë municionesh dhe disponueshmëria e municioneve të klasës së ndeshjes ka rritur dobinë e pushkëve të kalibrit 0.50 duke lejuar gjuajtje më të saktë sesa fishekë me cilësi më të ulët.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]