Jump to content

Absolventi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Absolventi është një student në një institucion arsimor pak para ose menjëherë pas provimit përfundimtar, hapi tjetër profesional i të cilit ende nuk ka përfunduar, që d.m.th ende nuk ka diplomuar. Me fjalë të tjera, absolventi është studenti në prag të diplomimit.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si rregull, përfundimi i studimeve me sukses përfshin kalimin e një ose më shumë provimeve, të cilat e vërtetojnë këtë sukses me referenca ose certifikata, e cila rrjedh nga folja e lidhur absolventen, që do të thotë të bësh; të mbarosh diçka. [1] Kjo folje përdorej tashmë në gjermanishten e mesme të lartë, bazuar në latinishten ab-solvere (absolutum), që do të thotë të shkëputesh; mjete të plota të përdorura. Emri absolvent vjen nga fjala latine absolvens, e cila i referohet dikujt që largohet nga një institucion arsimor pas dhënies së provimit përfundimtar. Përdorimi i rregullt i kësaj fjale në gjuhën gjermane daton rreth shekullit të 19. [2]

Absolvent është një shprehje si sinonim i maturantit për shembull, përdoren terma të tillë si "kandidat për provim", "përfundues i studimeve," i ekzaminuar, etj . Termi " student i shkarkuar" (Entlassschüler) mund të gjendet edhe në gjermanishten jugore. Në gjuhën zyrtare në veçanti, shpesh përdoret termi i diplomuar. [3]

Termi absolvent përdoret në mënyrë të folur veçanërisht për të diplomuarit në universitet, p.sh. përdorimi i fjalës i diplomuar në shpalljet e punës tërheq vëmendjen për faktin se në mënyrë specifike kërkohen aplikantë me diplomë universitare pa përvojë profesionale përkatëse.

Parafraza ish i diplomuar mund të përdoret si një specifikim i dy termave individualë ndryshe jo identikë ish dhe i diplomuar, ku joidentiteti i dy fjalëve rezulton nga zbritja e origjinës së fjalës për ish (nga më parë/më herët = një kohë të gjatë më parë ) dhe të diplomuar . Në disa universitete në veçanti, ish-të diplomuarit nganjëherë quhen alumni, për shembull, në termin latinisht-anglisht alumnus (në fakt nga latinishtja për nxënës ; sipas [4] një ish-student i një universiteti) përshkruhet së bashku me termat ish dhe i diplomuar në një shkollë. Shpesh përflitet se një ish-i diplomuar është një ish-student, por kjo është e paqëndrueshme duke pasur parasysh faktin se fjalët i diplomuar dhe alumni nuk janë sinonime.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Der große Brockhaus in einem Band, Bibliographisches Institut & F.A. Brockhaus, 2003
  2. ^ Duden - Das Herkunftswörterbuch, 3. Aufl., Bibliographisches Institut AG, Mannheim 2001
  3. ^ Duden - Das Synonymwörterbuch, 4. Aufl., Bibliographisches Institut AG, Mannheim 2007
  4. ^ Duden - Die deutsche Rechtschreibung, 25. Aufl., Bibliographisches Institut AG, Mannheim 2009