Jump to content

Alumni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Alumni është një term që nënkupton një ish studentë të një shkolle, kolegji ose universiteti, veçanërisht ata që kanë diplomuar. Fjala është latine dhe do të thotë "ai që është ushqyer". Termi nuk është sinonim shprehjes i "diplomuar"; sepse dikush mund të jetë një student pa u diplomuar ( Burt Reynolds, ka qene student, por jo i diplomuar në Universitetin Shtetëror të Floridës, është një shembull). Termi ndonjëherë përdoret edhe për t'iu referuar një ish-punonjësi ose anëtari të një organizate, kontribuesi ose i burgosuri. [1] [2] [3]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri latin alumnus do të thotë "bir birësues" ose "nxënës". Rrjedh nga PIE *h₂el- (rrit, ushqej) dhe është një variant i foljes latine alere "të ushqesh". [4] Term i veçantë, por nga e njëjta rrënjë, është mbiemri almus "ushqyes", që gjendet në frazën Alma Mater, një titull për universitetin e një personi.

Në latinisht, alumnus është një term ligjor (e drejta romake) për të përshkruar një fëmijë të vendosur në strehimore . [5] Sipas John Boswell, fjala "nuk përcaktohet askund në lidhje me statusin, privilegjin ose detyrimin". [6] Duke cituar hulumtimin e Henri Leclercq, Teresa Nani dhe Beryl Rawson, të cilët studiuan shumë mbishkrime rreth ish-studentëve, Boswell arriti në përfundimin se ai u referohej fëmijëve të ekspozuar që u çuan në një familje ku ata konsideroheshin si diku midis një trashëgimtari dhe një skllavi, duke marrë pjesë në mënyra të ndryshme të të dyja kategorive." Pavarësisht ngrohtësisë së ndjenjave midis prindit dhe fëmijës, "një student i diplomuar mund të trajtohet edhe si një fëmijë i dashur dhe si një shërbëtor i shtëpisë". [6]

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një alumni ose alumus është një ish-student dhe zakonisht e më shpesh i diplomuar në një institucion arsimor (shkollë, kolegj, universitet). [7] Sipas Departamentit të Arsimit të Shteteve të Bashkuara, termi alumnae përdoret në lidhje ose me kolegjet e grave [8] ose me një grup femrash studentësh. Termi alumni përdoret në lidhje me kolegjet e meshkujve, një grup studentësh meshkuj ose një grup të përzier studentësh:

Në përputhje me rregullat e gramatikës që rregullojnë përkuljen e emrave në gjuhët romane, shumësi mashkullor alumni përdoret saktë për grupet e përbëra nga të dy gjinitë: alumni i Universitetit Princeton . [9]

Termi ndonjëherë shkurtohet joformalisht në "alum" (shumsi opsional "alums"). [10]

Ribashkimet e të diplomuarve janë ngjarje të njohura në shumë institucione. Ato zakonisht organizohen nga shoqatat e të diplomuarve dhe shpesh janë raste sociale për mbledhjen e fondeve .

Në anglishten britanike, shpesh preferohen termat " Old Boys ", "Old Girls" ose "Seniors". [11]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Boswell, John (1988). The Kindness of Strangers:The Abandonment of Children in Western Europe from Late Antiquity to the Renaissance. New York: Pantheon. ISBN 9780226067124. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "The State Of Corporate Alumni : 2017 Survey Results". EnterpriseAlumni - Large Organization Alumni & Retiree Management (në anglishte amerikane). 2017-10-02. Marrë më 2018-10-29.
 2. ^ "Alumni – Definition from the Free Merriam Webster Dictionary". Merriam-webster.com. 2010-08-13. Marrë më 2011-02-15. 1: A person who has attended or has graduated from a particular school, college, or university. 2: a person who is a former member, employee, contributor, or inmate {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Alumnus – definition of alumnus by Macmillan dictionary". Macmillandictionary.com. Marrë më 2011-02-15. Someone who was a student at a particular school, college, or university {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Merriam-Webster: alumnus...
 5. ^ For example, Digest 40, 2, 14
 6. ^ a b Boswell 1988.
 7. ^ The American Heritage Dictionary of the English Language
 8. ^ "Archived: Women's Colleges in the United States: History, Issues, and Challenges". Ed.gov. Arkivuar nga origjinali më 2006-08-15. Marrë më 2011-02-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "alumni – Definitions from Dictionary.com". Dictionary.reference.com. Marrë më 2011-02-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "alum." Dictionary.com Unabridged (v 1.0.1). Based on the Random House Unabridged Dictionary, © Random House, Inc. 2006. 1 December 2006. Dictionary.com http://dictionary.reference.com/browse/alum
 11. ^ "old boy - noun". www.oxfordlearnersdictionaries.com. Oxford University Press. Marrë më 9 janar 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)