Jump to content

Abydenus

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Abydenus (greqishtja e lashtë: Αβυδηνός Avydinós) ishte një historian grek dhe autor i Historia e Kaldeasve dhe Asirianëve,[1] disa fragmente të së cilës ruhen nga EusebiPraeparatio Evangelica dhe nga Cirili i Aleksandrisë në veprën e tij kundër Julianit. Disa fragmente të tjera ruhen nga Syncellus.[2] Këto ishin veçanërisht të vlefshme për kronologjinë. Një fragment i rëndësishëm, i cili sqaron disa vështirësi në historinë asiriane, është zbuluar në përkthimin armen të Kronikës së Eusebit.

Është e paqartë se kur ka jetuar, por ai duhet të dallohet nga Palaephatus Abydenus, i cili jetoi në kohën e Aleksandrit të Madh; për këtë Abydenus përmend Berossus, i cili jetoi në një periudhë të mëvonshme. Ai ndoshta shkroi rreth vitit 200 para epokës sonë dhe, siç thotë Cirili, në dialektin jonik.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Abydenus from the McClintock and Strong Biblical Cyclopedia". McClintock and Strong Biblical Cyclopedia Online (në anglisht). Marrë më 2021-10-10.
  2. ^ "A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology, Abaeus, Abu'ria Gens, Abyde'nus". www.perseus.tufts.edu (në anglisht). Marrë më 2021-10-10.