Agjensioni i përkrahjes së punësimit Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Agjensioni i përkrahjes së punësimit Kosovë është mision i organizatës joqeveritare Arbeitsgruppe Entwiklung und Fahkräfte (AGEF) për hapësirën e mërgatës dhe të punës së përbashkët për zhvillim.

Ky mision ka filluar veprimtarin e vet që në muajin shkurt të 2000-ës me qëllim të ndërmjetësimit për vendet e lira të punës, vende këto që ofrohen prej ndërmarrjeve dhe organizatave nacionale dhe internacionale në Kosovë dhe ju dedikohet refugjatëve, të cilët gjendeshin në Gjermani (ose në një shtet tjetër të Evropës), dhe të cilët përgatiteshin të kthehen në vendlindje.

Misioni boton broshura e gazeta në gjuhen shqipe me të cilat i orienton refugjatët si të përgatiten për vendin e punës me këshilla si "Punëdhënësi është Mbret[1]. Ndër të tjera në amëzën e paraqitur në internet thuhet që APPK është një iniciativë e përbashkët e AGEF Berlin dhe e Prishtina për:

  1. Ndërmjetësimin e fuqisë punëtore dhe mbështetjen e ndërmarrjeve
  2. Zbatimin e programeve për kthimin dhe ri-përshtatjen e refugjatëve në vendin e tyre.
  3. Integrimi (futja) e pakicave dhe rinisë në tregun e punësimit dhe shoqëri.
  4. Krijimin e ekzistencës
  5. Kualifikimin e ofertave të tregut të punës dhe të ndërmarrjeve
  6. Zbatimin e shërbimeve mbështetëse
  7. Përpilimi i takimeve si seminareve dhe konferencave

Veprimtarit kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si do që të jetë me fjalë të tjera ky mision ka për qëllim ndërmjetësimin ndërmjet fuqisë punëtore kosovare dhe ndërmarrjeve të ndryshme jo-kosovare pa kompensime edhe pse Kosova nuk është ndonjë hapësirë e madhe (10 000km2 sa Hamburgu) dhe po thuaj se të gjithë banorët njihen ndërmjet veti dhe ndërmjetësojnë shumë më shpejt. Nga financohet kjo organizatë është vështirë të dihet por që është e ndikuar nga punëdhënësi shihet qartë prej edukimi të fuqisë punëtore për statutin skllav i shekullit të ri.

Veprimtari anësore e kësaj ndërmarrje është afrimimi dhe përhapja e kultures gjermane. Kjo veprimtari përdoret aralel me nevojat e banorëve në metoda të ndryshme. Siq është p.sh informimi i popullsisë i kombinuar 1:1 me ngjarjet aktuale nga sfera ekonomike a e sigurisë në Kosovë me ngjarje kulturore a figura të kulturës gjermate[2]. Ku duhet veçuar se bëhet propagandimi për kulturen gjermane të pas luftës së dytë botërore. Si do që të jetë në versionn anglisht të amëzës së tyre prdorin termin "kosovan"[3] për kosovar siq është e zakonëshme.

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ KONKURIMI I SUKSESSHËM PËR VENDIN E PUNËS amëza agef.net Arkivuar 28 shtator 2007 tek Wayback Machine"
  2. ^ "Amëza AGEF". Arkivuar nga origjinali më 28 shtator 2007. Marrë më 8 qershor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Amëza AGEF". Arkivuar nga origjinali më 28 shtator 2007. Marrë më 8 qershor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)