Organizata joqeveritare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Organizata joqeveritare janë organizime të financuara dhe të mbështetura nga faktorë të ndryshëm joqevertar e që janë të paramenduara të krijohen për të zgjidhur një problem shoqëror, individual, grupor ose më të gjerë; për të marrë pjesë në jetën publike; për të shfrytëzuar burimet për arritjen e një qëllimi të caktuar.[1]

Varësisht nga financimi dhe veprimtaria e tyre ato mbështete apo edhe ndalohen nga qeverit shtetrore në teritorit e të cilës ato veprojnë.

Në lidhje me karakteristikat e organizatave joqeveritare, mendohet se dominojnë këta përcaktorë: se ato janë formalisht të institucionalizuara; se janë joqeveritare që shumëkush “i quan private”; se janë jo te perfitueshme; vullnetare dhe, natyrisht, vetëqeverisëse. Ndërsa, sa i përket funksionit të tyre, ai shtrihet në: “shoqërimin e qytetarëve; në-shoqërimin politik të qytetarëve-politizimi; në mbledhjen e informacioneve; në arsimimin e njerëzve për fusha të caktuara; në përfaqësim dhe në shtrirjen e ndikimit dhe të mbikëqyrjes.[1]

Kështu p.sh organizata joqeveritare me seli në një shtetë tjetër zakonisht paraqiten në shtetin tjetër si organizata joqeveritare nërkombëtare, mirëpo veprimtaria e tyre në shtetin tjetër varret në shkallë të madhe nga mardhënjet ndërkombëtare të atyre shteteve. Raste të ndalimit apo të mos lejimit të hyrjes në shtetin e vet për shkake të mbështjeteve indirekte qeveritare të tyre në botë ka shumë. [2]

Burimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ a b Esat Stavileci : Kontribute për studentë
  2. ^ Zëri Yt, Kujdes nga OJQ-të

Shiko dhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]