Agjitacion dhe Propagandë kundër shtetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kushtetuta e 55 ose Agjitacion dhe Propagandë kundër shtetit (anglisht: Agitation and Propaganda against the State) ishte një vepër penale në Shqipëri komuniste. Ky ligj u përdor nga viti 1945 deri në vitin 1991 dhe ishte sanksionuar në Kushtetutën e Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë.[1][2] Sipas nenit 55 të Kodit Penal Shqiptar miratuar gjatë Hoxhaismit, "propagandë dhe agjitacion quhet tentativa për të përmbysur, ose minimizuar pushtetit e popullit" ishte e dënueshme me të paktën 6 muaj burg dhe deri në dënim me vdekje në periudhat e luftës ose të trazirave.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Neni 55 është definuar:

Krijimi i çdo lloj organizate me karakter fashist, anti-demokratik, fetare dhe anti-socialist është e ndaluar.
Aktivitet fashiste, anti-demokratike, fetare, luftë-nxitëse dhe anti-socialiste si dhe nxitja e urrejtjes kombëtare dhe racore.[3]

Dënimi maksimal[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dënimi ishte nga gjashtë muaj deri në 7 vjet në burg, që pasohej nga internimi ose dënimi me vdekje.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Neni 55 është konsideruar nga kritikët e sistemit shqiptar, si një shkelje e rëndë e lirisë se fjalës. Ajo ishte ndër instrumentet kryesore ligjore për ndjekjen penale të disidentëve shqiptarë u kthye në një mekanizëm të arryshëm të Sigurimit.

Përdorim tjetër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gazeta 55 përdor numrin "55", sepse neni 55 i Kushtetutës të Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë merrej me agjitacion e propagandë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://books.google.nl/books?id=SVl4sNPzWlwC&pg=PA8&lpg=PA8&dq=constitution+of+communist+albania&source=bl&ots=n7qfDNepuj&sig=5A28EiDQvcRGdpKNr5vqInCejB4&hl=nl&ei=0wmiTcbwM8GWOovikTU&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CD8Q6AEwAw#v=onepage&q=constitution%20of%20communist%20albania&f=false
  2. ^ The Albanian Constitution of 1976
  3. ^ "Council of American Ambassadors > Publications > The Ambassadors REVIEW > Religious Freedom in Albania" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 19 tetor 2010. Marrë më 29 dhjetor 2011.