Jump to content

Akademia Kombëtare e Shkencave të Gjeorgjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Akademia e Shkencave të Gjeorgjisë, Tbilisi
Harqe

Akademia Kombëtare e Shkencave e Gjeorgjisë është një shoqëri kryesore e ditur e Gjeorgjisë.Ajo u emërua Akademia e Shkencave e Gjeorgjisë SSR deri në nëntor 1990..Akademia koordinon kërkimin shkencor në Gjeorgji dhe zhvillon marrëdhënie me akademitë dhe qendrat shkencore të vendeve të huaja.

Akademia Kombëtare e Shkencave Gjeorgjiane u themelua në shkurt 1941 në Tbilisi. Themeluesit e saj ishin akademikë të shquar, të cilët ishin pionerë në fushat e tyre. Themeluesit e akademisë përfshinin:

 • Giorgi Akhvlediani, një gjuhëtar i shquar
 • Ivane Beritashvili, një fizjolog i shquar
 • Arnold Chikobava, një specialist i gjuhëve ibero-kaukaziane
 • Giorgi Chubinashvili, një artist i shquar
 • Simon Janashvili, një historian i shquar
 • Alexander Janelidze, një gjeolog i shquar
 • Korneli Kekelidze, një filolog i shquar
 • Niko Ketskhoveli, një botanik i shquar
 • Tarasi Kvaratskhelia, një specialist i kulturave subtropikale
 • Niko Muskhelishvili, një matematik i shquar dhe mekanik, i cili gjithashtu shërbeu si presidenti i parë i akademisë
 • Ilia Vekua, një matematik i shquar, i cili shërbeu si presidenti i dytë i akademisë
 • Akaki Shanidze, një gjuhëtar i shquar
 • Alexander Tvalchrelidze, një mineralog i shquar
 • Dimitri Uznadze, një psikolog i shquar
 • Kiriak Zavriev, një konstruktor i sistemave mekanike
 • Philip Zaitsev, një zoolog i shquar

Këta shkencëtarë u bashkuan për të themeluar Akademinë Kombëtare të Shkencave Gjeorgjiane, e cila ka qenë një institucion i shquar në fushën e shkencave dhe të studimeve në Gjeorgji.

Në mesin e anëtarëve të shquar të Akademisë Kombëtare të Shkencave Gjeorgjiane janë:

 • Ekvtime Takaishvili, një historian i shquar
 • Sergi Jikia, një ekspert i shquar në turkologji
 • Shalva Nutsubidze, një filozof i shquar
 • Giorgi Tsereteli, një shkencëtar i shquar në fushën e studimeve orientale
 • Simon Kaukhchishvili, një filolog i klasikë i shquar
 • Rene Schmerling, një historian i shquar i artit
 • Konstantine Gamsakhurdia, një shkrimtar i shquar dhe figura literare
 • Giorgi Melikishvili, një historian i shquar
 • Nikoloz Berdzenishvili, një historian i shquar
 • Revaz Dogonadze, një fizikan i shquar
 • Malkhaz Abdushelishvili, një antropolog i shquar
 • Guram Mchedlidze, një paleobiolog i shquar
 • Levan Chilashvili, një arkeolog i shquar

Këta shkencëtarë kanë bërë kontribute të rëndësishme në fushën e tyre të specializuar dhe puna e tyre ka krijuar një ndikim të madh në zhvillimin e shkencës dhe njohurive në Gjeorgji.

Anëtarët aktualë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sot,në mesin e anëtarëve të Akademisë janë shkencëtarët e njohur Tamaz Gamkrelidze (gjuhësi), David Muskhelishvili (histori),Revaz Gamkrelidze (matematikë),Simon Khechinashvili (mjek.),George Nakhutsrishvili (botanikë), Vladimer Papava (ekonomi), David Lordkipanidze (paleoantropologji),etj.

Presidentët e Akademisë Kombëtare të Shkencave të Gjeorgjisë:

 • Niko Muskhelishvili (1941-1972)
 • Ilia Vekua (1972-1977)
 • Evgeni Kharadze (1977-1986)
 • Albert Tavkhelidze (1986-2005)
 • Tamaz V. Gamkrelidze (2005-2013)
 • Giorgi Kvesitadze (2013-2023)
 • Roin Metreveli (2023- )

Këta presidentë kanë drejtuar institucionin më të madh shkencor në Gjeorgji, një organizatë që ka si qëllim promovimin e shkencës, teknologjisë dhe kulturës në vend.

Shkollat shkencore gjeorgjiane të matematikës,fizikës, psikologjisë,filozofisë, fiziologjisë,botanikës, studimeve orientale, gjuhësisë,historisë,arkeologjisë,etnografisë dhe paleobiologjisë kanë fituar njohjen botërore.

GNAS (Akademia Kombëtare e Shkencave të Gjeorgjisë) është një Bashkëpunëtor Shkencor Kombëtar i Këshillit Ndërkombëtar për Shkencën (ICSU), i cili është një organizatë e vendosur në Francë. Këshilli Ndërkombëtar për Shkencën (ICSU) është një organizatë ndërkombëtare e shkencës, e themeluar në vitin 1931, që promovon dhe koordinon shkencën ndërkombëtare në fusha të ndryshme. GNAS si bashkëpunëtor i ICSU, është në gjendje të përfshihet në projekte dhe iniciativa shkencore ndërkombëtare, të promovojë shkencën gjeorgjiane në nivel ndërkombëtar dhe të kontribuojë në zhvillimin e shkencës në Gjeorgji.

Ndër akademitë e tjera shkencore të Gjeorgjisë janë:

 • Akademia Rajonale e Shkencave Abkhaziane (e themeluar në 1995, në Tbilisi)
 • Akademia Gjeorgjiane e Shkencave Agrare (e themeluar në 1991, në Tbilisi)
 • Akademia Gjeorgjiane e Shkencave Bio-Mjekësore
 • Seksioni Kombëtar Gjeorgjian i Euroshkencës (ESGNS), i njohur nga GNAS (Akademia Kombëtare e Shkencave të Gjeorgjisë)

Këto akademia dhe seksion kanë si qëllim promovimin e shkencës, teknologjisë dhe kulturës në fusha të ndryshme, si p.sh. shkencat agrare, bio-mjekësore, abkhaziane, etj.

About Georgian Academy of Sciences

https://web.archive.org/web/20070610133001/http://science.org.ge/?page_id=2526&lang=en/members.htm

Stampa:International Science Council

41°42′11″N 44°47′27″E / 41.70306°N 44.79083°E / 41.70306; 44.79083