Jump to content

Akademia e Arteve

Coordinates: 41°19′04″N 19°49′13″E / 41.31778°N 19.82028°E / 41.31778; 19.82028
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Akademia e Arteve.jpg
Akademia e Arteve

Akademia e Arteve ka qenë deri në vitin 2011 institucioni i vetëm publik i arsimit të lartë me karakter artistik në Shqipëri, që ofronte diplomë Universitare në Muzikë, Arte të Bukura, dhe Art Skenik.

I themeluar më 1966, Instituti i Lartë i Arteve bashkoi tre institucione artistike : Konservatorin Shtetëror të Tiranës, Shkollën e Arteve të Bukura, dhe Shkollën e Lartë të Aktorëve “Aleksandër Moisiu”. Më 1990, me ndryshimet në sistemin arsimor, mbi bazën e Institutit të Lartë të Arteve u ngrit "Akademia e Arteve", e cila kishte në përbërje të saj Fakultetin e Muzikës, Fakultetin e Artit Skenik, Fakultetin e Arteve të Bukura dhe Degën e Kulturës.

Akademia e Arteve përbëhej nga tre fakultete:

  • Fakulteti i Muzikës
  • Fakulteti i Artit Skenik
  • Fakulteti i Arteve të Bukura

Me Vendimin e Këshillit të Ministrave nr. 234, datë 23.03.2011 Akademia e Arteve shkrihet dhe krijohet Universiteti i Arteve, i cili fillon funksionimin me fillimin e vitit akademik 2011 - 2012. 41°19′04″N 19°49′13″E / 41.31778°N 19.82028°E / 41.31778; 19.82028

Drejtore /Rektore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qe nga krijimi deri ne vitin 1990 Instituti i Larte i Arteve drejtohej nga drejtore, mbas 90 si Akademia e Arteve nga rektor.

The Directors/Rectors of the University of Arts
1966–1969  Vilson Kilica (1932– ), piktor, (Director Instituti i Lartë i Arteve)
1969–1973 Tefik Çaushi, kritik letrar, (Director Instituti i Lartë i Arteve)
1973–1978 Lili Zhamo, (Director of the Higher Institute of Arts)
1978–1981 Ibrahim Madhi, Professor of violin, (Director Instituti i Lartë i Arteve)
1981–1988 Kristo Jorgji, film director, (Director Instituti i Lartë i Arteve)
1988–1991 Jakup Mato (1934–2005), Kritik arti (Drejtor/rektor ILA dhe i AA)
1991–1992 Fatmir Hysi, musicist, (rektor i AA)
1992–1995 Bujar Kapexhiu (1944– ), aktor (rektor Akademia e Arteve)
1995–1997 Gjergj Zheji (1926–2010), perkthyes, (rektor i AAs)
1997–2008 Kastriot Çaushi (1954– ), aktor, (rektor Akademia e Arteve)
2008–2016 Petrit Malaj (1961– ), aktor, profesor te drama (rektor Akademia e Arteve, rektor Universiteti i Arteve)
2016– Kastriot Çaushi (1954– ), aktor, profesor te drama (rektor Universiteti i Arteve)