Albumina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Albumina është lëndë e trashë, veshtullore azotike, e cila është përbërëse kryesore dhe karakteristike e të bardhës së vezës dhe të serumit të gjakut, dhe që gjendet në lëndë të tjera shtazore, si e lëngshme ashtu edhe e ngurtë, si dhe në shumë bimë. Është e tretshme në ujë dhe mpikset nga të nxehurit dhe nga disa reagentë kimikë.[1]

Albuminat apo proteinat në fillim quhej e bardha e vezes. Pra proteinat janë komponime të ndërlikuara organike që përbehen nga katër elemente : azoti, oksigjeni, hidrogjeni dhe karboni. Mirëpo shpeshherë ne përbërjen e tyre bëjnë pjesë edhe squfuri, fosfori etj. Kane rol të rëndësishëm për organizmin strukturor dhe funksional te të gjitha gjallesave.

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rruzull.net revistë edukative