Aleanca për Gjermaninë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Helmut Kohl në një tubim zgjedhor të Aleancës për Gjermaninë, 1990.

Aleanca për Gjermaninë (gjermanisht: Allianz für Deutschland) ishte një koalicion i opozitës në Gjermaninë Lindore. Ajo u formua më 5 shkurt 1990 në Berlin (pastaj në Berlinin Perëndimor) për të qëndruar në zgjedhjet e Volkskammerit Gjermanin lindore. Ai përbëhej nga Bashkimi Kristian Demokratik, Zgjimi Demokratik dhe Bashkimi Social Gjerman. Partia e Forumit Gjerman ishte ftuar të bashkohej, por refuzoi.

Aleanca fitoi më shumë vota në zgjedhje, duke fituar 48.2% të votave të hedhura (CDU 40.9%, DSU 6.3%, DA 0.9%) dhe do të kontrollonte 192 nga 400 vende në Volkskammer. Ajo formoi qeverinë e përkohshme në Gjermaninë Lindore deri në ribashkimin e Gjermanis. Lothar de Maizière nga CDU ishte ministër-president.