Jump to content

Alija Nametak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ali Nametak (Mostar, 6 mars 1906 - Sarajevë, 8 nëntor 1987) ishte një tregimtar, dramaturg, folklorist, dhe shkrimtar boshnjak. Një nga përfaqësuesit më të fuqishëm të letërsisë boshnjake në shekullin XX.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ali Nametak ishte lindur në Mostar në vitin 1906. Shkollën fillore dhe gjimnazin e përfundoi në vendlindje Mostar.[1]Zagreb, diplomua në Fakultetin Filozofik.[2] Me shkrimet e para është paraqitur në revistat letrare zagrebase gjatë studimeve (Knjizevnik, Omladina, Savremenik, Vijenac, Hrvatsko kolo). Në Sarajevë nga 1933 deri në vitin 1945 redaktoi revistën Novi Behar - Behari i Rir dhe Narodnu uzdanicu. Me instalimin e pushtetit të NDH u emërua në postin e Drejtorit të Teatrit Kombëtar në Sarajevë.[1] Gjatë kësaj periudhe ai ka punuar dhe botuar në Hrvatskome narodu, Hrvatskoj svijesti, Novom listu , dhe Hrvatska pozornica.[2] Pas thyerjes së NDH u dënua me pesëmbëdhjetë vjet burg, nga të cilat i vuajti nëntë dhe u lirua në vitin 1954.[2] Për shkak të qëndrimit të tij apolitik autoritetet nuk qenë në gjendje ta gjykonin si zyrtarë i regjimit istash prandaj u gjykua si "reakcionar", por edhe për shkak të religjionit dhe "atdhedashurisë.[3] Pas vuajtjes së denimit me punë të vështirë, ai punoi si bibliotekist në bibliotekën e Akademisë së Muzikës.[3][4]

Vdiq në Sarajevë në vitin 1987.

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bajram žrtava. Novele, Zagreb 1931 
 • Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" Sarajevo, Sarajevo 1932 
 • Mostarske muslimanske uspavanke, Zagreb 1932 
 • Karađozbeg i njegovo doba, Sarajevo 1933 
 • Hipokoristici od ličnih muslimanskih imena u Padgorici, Zagreb 1934 
 • Jedna narodne pjesma o početku bune na dahije godine 1804, Zagreb 1934 
 • Gaševićev bosanski Mevlud, Sarajevo 1935 
 • Dobri Bošnjani. Crtice, pripovijesti, novele. Zagreb 1937 
 • Narodne junačke muslimanske pjesme, Sarajevo 1938 Narodna vlada (1 čin.) Dogadja se 28.7.1878 u Sarajevu, Sarajevo 1938
 • Islamski kulturni spomenici turskoga perioda u Bosni i Hercegovini, Sarajevo 1939 
 • Ramazanske priče, Sarajevo 1941 
 • Za obraz. Novele legende, Zagreb 1942 
 • Omer za naćvama. Pučki igrokaz iz seoskog života u Bosni s pjevanjem u 3 čina, Sarajevo 1942 
 • Mladić u prirodi. Lovačke i druge omladinske priče, Sarajevo 1943 
 • Dan i sunce. Novele, Zagreb 1944 
 • Sirotan Alija, narodna pjesma i Pojka pripoviest, Sarajevo 1944 
 • Muslimanske ženske pjesme, Sarajevo 1944 
 • Abdullah-paša u kasali. Komedija u 3 čina. Sarajevo 1945 
 • Banjački govor na području Srebrenice, Sarajevo 1955  
 • Nekoji narodni običaji u Bosni pod turskom vlašću, Sarajevo 1956 
 • Folklorni materijal u deset godišta "Behara", Cetinje 1958 
 • Hamdija Kreševljaković, Sarajevo 1959 
 • Folklor užičkih muslimana u Bosanskoj Posavini, Belgrad 1961 
 • Još nekoliko bosanskih pseudonima, Sarajevo 1963 
 • Trava zaboravka. Pripovijetke, Zagreb 1966 
 • Junačke narodne pjesme bosansko-hercegovačkih muslimana, Sarajevo 1967 
 • Položaj vanbračnog djeteta u narodnoj poeziji bosansko-hercegovačkih muslimana, Skopje 1968 
 • Pripovijetke. Zapisi, 1969 
 • Od bešike do motike. Narodne lirske i pripovijedna pjesme bosansko-hercegovinačkih muslimana, Sarajevo 1970 
 • O narodnim poslovicama sačuvanim kod naših iseljenika u Turskoj, Zagreb 1972 
 • Bajraktari i njikovi zamjenici u junačkim narodnim pjesmama nekih balkanskih naroda, Belgrad 1974

Pas vdekjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sarajevski nekrologij, Bošnjački institut-Nakladni Zavod Globus, Zürich, 1994., (Civitas, Sarajevo, 2004.)
 • Sarajevske uspomene, Hrvatska sveučilišna naklada, (tekstove odabrao i za tisak pripremio dr. Fehim Nametak), Zagreb, 1997.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Mirsad Bakšić, Kontributi i Muslimanëve në Kroaci, kulturës dhe vendit, "Dr. Safvet-beg Bašagić" Shoqata për promovimin e të drejtave të kroacisë qytetarët, anëtarët e kulturore dhe tradicionale të imazhit të rrethit të Islamit, Moskë, 2011., ISBN 978-953-56769-0-4, rr. 199.
 2. ^ a b c i cili është i cili në ISC: Kroacia, 1941.-1945., Minerva, Në Moskë, 1997., ISBN 953-6377-03-9, rr. 288.
 3. ^ a b Mirsad Bakšić, Kontributi i Muslimanëve në Kroaci, kulturës dhe vendit, "Dr. Safvet-beg Bašagić" Shoqata për promovimin e të drejtave të kroacisë qytetarët, anëtarët e kulturore dhe tradicionale të imazhit të rrethit të Islamit, Moskë, 2011., ISBN 978-953-56769-0-4, rr. 196.
 4. ^ Mirsad Bakšić, Kontributi i Muslimanëve në Kroaci, kulturës dhe vendit, "Dr. Safvet-beg Bašagić" Shoqata për promovimin e të drejtave të kroacisë qytetarët, anëtarët e kulturore dhe tradicionale të imazhit të rrethit të Islamit, Moskë, 2011., ISBN 978-953-56769-0-4, rr. 198.
 • Salih Alić: Kratak pregled hrvatske muslimanske književnosti u BiH