Amr ibn el-As

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Amr ibn al-As (Arabisht: عمرو بن العاص) ishte ushtarë arab i cili udhëheqës i Egjiptit më 640. Ai ishte një nga sahabët, i cili u konvertua në Islam në vitin 8 hixhri (629). Ai e themeloi kryeqytetin egjiptian Fustat dhe e bëri xhaminë e tij si qendër.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Amr ibn al-As lindi më 14 shkurt 592 në Mekë, Arabia Saudite. Ai ishte nga fisi i Kurejshëve, Banu Sahm. Ai vdiq në vitin 682 në Egjipt. Babai i Amrit ishte al-'As ibn Wa'il, i cili ishte pjesë e Hilf al-Fudul.

Në kohën e Muhammedit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Territoret e perandorisë Islame nën katër udhëheqësve.
  Qendra e hilafetit së Aliut gjatë luftës së parë civile Islame
  Rajoni në kontrollin e Muawiyah I gjatë luftës së parë civile Islame
  Rajoni nën kontrollin e Amr ibn al-As gjatë luftës së parë civile Islame

Si gjithë kurejshët tjerë, para se të konvertohet në Islam, ai ishte kundër Islamit.

Pas migrimit së MuhammeditMedine, Amr morri pjesë në luftën kundër myslimanëve.

Amr ibn al-As u martua me Umm Kulthum bint Uqba, por u divorcua pasi që gruaja e tij e pranoi Islamin.