Anët e horizontit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Një busullë tregon anët e horizontit

Anët e horizontit janë veriu, jugu, lindja, dhe perëndimi, zakonisht identifikohen nga inicialet e tyre - N (Veriu), S (Jugu), E (Lindja), W (Perëndimi). Ato kryesisht përdoren për tu orientuar në natyrë, por edhe në përcjelljen e rrotullimit të trupave qiellor.

Veriu dhe jugu[redakto | përpunoni burim]

veri dhe në jug janë dy polet e tokës (poli i veriut, dhe poli i jugut) definuar si qendra e rrotullimit të tokës, i tillë duket edhe trupi në formë të rrotës dhe akrepave të orës kur shihet nga lart poli i veriut.

Lindja dhe perëndimi[redakto | përpunoni burim]

Lindja dhe perëndimi janë kundrejt me veriun dhe jugun, lindja zakonisht simbolizon tehun prej ku lind edhe Dielli, ndërsa perëndimi të kundërtën, gjithashtu toka rrotullohet në drejtim të lindjes dhe në të kundërtën e perëndimit.

Drejtimet ndihmëse[redakto | përpunoni burim]

Drejtimet ndihmëse janë verilindja (NE), veriperëndimi (NW), jugperëndimi (SW) dhe juglindja (SE).