Antey-Saint-André

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Antey-Saint-André është një komunë Italiane alpine e rajonit të Luginës së Aosta, ndodhet në pjesën e ulët, Valtournenche.

Toponimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri rrjedh ndoshta nga emri i vjetër latin Anthesius, i periudhës romake, por s'ka asnjë burim që e vërteton këtë hipotezë.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendndodhja e komunës së Antey-Saint-André brenda Aosta Valley

Antey është e parë komuna e Valtournenche, në luginën e Matterhorn dhe të përroit Marmore. Eshtë vend turistik i vendosur në 1,074 metra lartësi, në bazë të masivit e të malit Tantané. Peisazhi është i karakterizuar nga livadhe dhe pyje me konifere dhe klima është e butë.

Liqeni i Lodit është shumë interesant nga pikëpamja botanike, pasi mund të vërehen Phragmites australis dhe shumë specie të rrezikuara.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • (it) Popolazione residente e bilancio demografico [archive] sur le site de l'ISTAT.
  • Abbé Joseph-Marie Henry Histoire de la Vallée d'Aoste Imprimerie Marguerettaz, Aoste 1967. p. 360
  • Luciano Viola, Antey-Saint-André dalle origini ad oggi - des origines à aujourd'hui, 1994.