Rajonet e Italisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Italisë me rajonet të saj në gjuhën italiane

Rajonet e Italisë janë, së bashku, me komunat, krahinat, qytetet metropolitane dhe shtetin qendror, një nga pesë elementët përbërës të Republikës Italiane.

Çdo rajon është një bashkësi territoriale me statutin, kompetencat dhe funksionet e tij, sipas parimeve të përcaktuara në Kushtetutën e Republikës së Italisë, Neni 114, paragrafi II.

Sipas Nenin 131 të Kushtetutës, Italia ndahet në njëzet Rajone. Pesë nga këta janë të pajisur me një status të veçantë të autonomisë dhe një prej tyre (Trentino-Tiroli Jugor), përbëhet nga vetëm dy provinca autonome, me fuqi legjislative të ngjashme me ato të rajoneve, (Trento dhe Bolzano). Për të respektuar pakicat gjuhësore, Trentino-Tiroli Jugor dhe Lugina e Aostës janë të regjistruar nën emra dygjuhësh, Trentino-Alto Adige/Südtirol dhe Valle d'Aosta/Vallée d'Aoste, sipas Nenit 116, i ndryshuar në vitin 2001.

Flamuri Emri shqiptar Emri italian Kryeqendra
Flag of Valle d'Aosta.svg Lugina e Aostës Valle d'Aosta Aosta
Flag of Piedmont.svg Piemonti Piemonte Torino
Liguria-Bandiera.png Liguria Liguria Genova
Flag of Lombardy.svg Lombardia Lombardia Milano
Flag of Trentino-South Tyrol.svg Trentino-Tiroli Jugor Trentino-Alto Adige Trento
Flag of Veneto.svg Veneto Veneto Venezia
Flag of Friuli-Venezia Giulia.svg Friuli-Venecia Xhulia Friuli-Venezia Giulia Trieste
Flag of Emilia-Romagna (de facto).svg Emilia Emilia-Romagna Bologna
Flag of Tuscany.svg Toskana Toscana Firenze
Flag of Umbria.svg Umbria Umbria Perugia
Flag of Marche.svg Marke Marche Ancona
Flag of Lazio.svg Lacio Lazio Roma
Flag of Abruzzo.svg Abruci Abruzzo L'Aquila
Flag of Molise.svg Molise Molise Campobasso
Flag of Campania.svg Kampanja Campania Napoli
Flag of Apulia.svg Pulia Puglia Bari
Flag of Basilicata.svg Bazilikata Basilicata Potenza
Flag of Calabria.svg Kalabria Calabria Catanzaro
Flag of Sicily.svg Sicilia Sicilia Palermo
Flag of Sardinia, Italy.svg Sardenja Sardegna Cagliari