Jump to content

Antipsikotikët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Antipsikotikët
Drug class
Olanzapine, një shembull i një antipsikotik të gjeneratës së dytë ("atipike")
Class identifiers
SynonymsNeuroleptikët, qetësuesit kryesorë[1]
UseKryesisht: Skizofrenia, Çrregullimi skizoafektiv, Dementia, Sindroma Tourette, Çrregullimi bipolar, nervozizëm në çrregullim i spektrit autik
External links
MeSHD014150
In Wikidata

Antipsikotikët (të njohur gjithashtu edhe si neuroleptikë)[2] janë një klasë me ilaçe psikiatrike që përdoren për të menaxhuar psikozat e ndryshme, dhe në veçanti skozofreninë dhe çrregullimin bipolar.

Termi neuroleptikë vjen nga fjalët greke, νεῦρον neuron ("nerv") dhe λῆψις lepsis ("krizë").[3]

Historia e zhvillimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antipsikotikët e gjeneratës së parë, të njohur edhe si antipsikotikë tipikë, u zbuluan në vitet 1950-të. Më vonë janë zhvilluar lloje të tjera drogërash antipsikotike, që emërtohen edhe si të gjeneratës së dytë, apo antipsikotikë jotipik (atipik). Përfaqsuesi kryesor i gjendratës së dytë është clozapina.

Antipsikotikët janë më të efektshëm se placeboja në trajtimin e simptomave të psikozave, megjithëse disa njerëz nuk përgjigjen plotësisht apo pjesërisht ndaj trajtimit. Përdorimi i këtyre drogërave shoqërohet me efekte anësore domethënëse, kryesisht me çrregullime të lëvizjes dhe me shtim peshe trupore.

Mekanizmi i veprimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime dhe referenca

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Fin2009
  2. ^ Finkel R, Clark MA, Cubeddu LX (2009). Pharmacology (4th ed.). Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins. p. 151. ISBN 978-0-7817-7155-9.
  3. ^ Moby's Medical Dictionary. Elsevier.