Antiteza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Antiteza është figure stilistike që vjen nga greqishtja. Antiteza përfitohet duke ve balle për balle dy ane dy gjendje dy pamje dy dukuri te kundërta. Është përafrim i di antonimeve. Ajo që del nga një antiteze e bukur është shpejt dhe e fuqishme shkreptima që shpërthen nga takimi i ngarkesave te kundërta. Ashtu siç ka gjera që ngjajnë te krahasimi po ashtu ka dhe gjera te kundërta te antiteza. Ndryshe nga shkallzimi që na jep kalim gradual në rritjr ose në zbritje, te antiteza kemi një kalim te shpejte dhe te menjëhershëm nga një e kundërt te tjera.

Ashtu siç ka gjera që ngjajnë te krahasimi, po ashtu ka dhe gjera te kundërta te antiteza.

Ndryshe nga shkallëzimi që na jep kalim gradual në rritje ose në zbritje, te antiteza kemi një kalim te shpejte dhe te menjëhershëm nga një e kundërt te tjetra.

Shembuj[redakto | redakto tekstin burimor]

- Atje larg në grykat madhështore
- Maleve, luginave atje larg
- Rrojnë prate shqipet arbërore...
- Ti ne gjak te tyre varrin ke
- O i pavarrosuri Skënderbe.
- (Ismail Kadare - Varrimi i Skënderbeut)
- Fjalët e pjerrëta përbejnë antitezën.