Jump to content

Anton Mayer

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Anton Mayer ( Knin, 24 gusht 1883. - Vjenë, 4 shkurt 1957 ) filolog dhe indoeuropianist klasik kroat.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anton Mayer studioi filologji klasike dhe studime gjermane në Vjenë ku edhe mori doktoratën në vitin 1906. Ai punoi si mësues i shkollës së mesme. Ai ka ligjëruar filologji klasike dhe gjuhësi krahasuese indoevropiane si profesor asistent privat që nga viti 1935 në Zagreb. Ai u emërua dekan i Fakultetit Filozofik në vitin 1945 por së shpejti u pushua nga puna për arsye politike. Ai ishte veçanërisht i interesuar për gramatikën krahasuese të gjuhëve indoevropiane. Mayer dha kontribute të vlefshme në gramatikën historike të latinishtes. Kontributi i tij është më i rëndësishmi në fushën e ilirologjisë dhe studimin e "ilirishtes", gjuha ilire, ose mbetjet gjuhësore të periudhës pararomake në Ilirikun e lashtë. Monografia e tij Gjuha e Ilirëve të Vjetër (Jezik starih ilira - Die Sprache der alten Illyrier, I - II, 1957–59) i kushtohet kësaj problematike. Madje edhe sot, ky libër është një burim i pashmangshëm informacioni për gjuhët pararomake të rajonit tonë. [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Mayer, Anton". Hrvatska enciklopedija (në kroatisht). Marrë më 2019-01-02.