Anubis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Anubis duke marrë pjesë në mumjen e të ndjerit.

Anubis (greqishtja e lashtë: Ἄνουβις), i njohur edhe si Inpu, Inpw, Jnpw ose AnpuEgjiptianishten e Lashtë (romanizuar: Anoup) është perëndia e riteve funerale, udhërrëfyesit dhe mbrojtjes. Bota e nëndheshme, në fenë e lashtë egjiptiane, zakonisht përshkruhet si një qen ose një njeri me kokë qeni.

Ashtu si shumë hyjnitë e lashta egjiptiane, Anubis mori role të ndryshme në kontekste të ndryshme. I përshkruar si mbrojtës i varreve që në Dinastinë e Parë (rreth 3100 – rreth 2890 para Krishtit), Anubis ishte gjithashtu një balsamues. Nga Mbretëria e Mesme (rreth 2055–1650 pes) ai u zëvendësua nga Osiris në rolin e tij si zot i botës së krimit. Një nga rolet e tij të spikatura ishte si një zot që futi shpirtrat në jetën e përtejme. Ai mori pjesë në peshoren gjatë "Peshimit të zemrës", në të cilën përcaktohej nëse një shpirt do të lejohej të hynte në mbretërinë e të vdekurve. Anubis është një nga perënditë e përshkruara dhe të përmendura më shpesh në panteonin egjiptian, megjithatë, asnjë mit përkatës nuk e përfshinte atë.

Anubis u përshkrua në të zezë, një ngjyrë që simbolizonte rigjenerimin, jetën, tokën e lumit Nil dhe çngjyrosjen e kufomës pas balsamimit. Anubis lidhet me vëllain e tij Wepwawet, një perëndi tjetër egjiptian i portretizuar me kokë qeni ose në formë qeni, por me gëzof gri ose të bardhë. Historianët supozojnë se të dy figurat u kombinuan përfundimisht. Homologja femër e Anubis është Anput. Vajza e tij është perëndesha e gjarprit Kebechet.

Portreti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Roli i Anubisit ishte mumifikimi dhe mbrojtja e të vdekurit në botën e nëndheshme. Ai pershkruhet si gjysmë njeri dhe gjysmë çakall.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]