Arbër Dhomi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Arbër Dhomi është muzikant shqiptar.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

U lind në Gjakovë, më 27 gusht 1972 kreu shkollën fillore të muzikës. Shkollën e mesme të muzikës e kreu në Prishtinë ku edhe morri orë në piano, klarinetë e dirigjim. Në Shkup, Maqedoni kreu shkollën e mesme të perkusioneve në akademinë e muzikës.

Pas përgatitjeve të shkëlqyera që gëzoi në Kosovë dhe Maqedoni, u pranua si dirigjent në "Konservatorin e muzikës" në Holandë si student i Prof. GMD. Herr Tilo Lehmann, (Tilo Lehmann ka qenasë asistent i të famshmit von Karajan). Në këtë konservator kreu edhe pianon dhe violën. Magjistroi në konservatorin "Messiaen Academy". Ka specializuar në dirigjim të operës në konservatorin "Franz Liszt" në Weimar të Gjermanisë.

Tani punon në Messiaen Akademinë dhe në Konservatoriumin ArtEZ në Holandë. Dirigjon në konservatoret e Zwolles, Arnhemit dhe Enschede. Është dirigjent mysafir në "Operën dhe Filarmoninë e Kosovës" (që nga viti 2003), në "Opera Shtetërore e Silisias në Bytom" (Poloni) dhe dirigjent i "Newman Ensemble" për muzikën kontemporale në Zwolle, Holandë (që nga viti 2004).

Në qershor të vitit 2003 realizova një ëndërr : të dirigjoj ekzekutimin e parë të operës në Kosovë në moshën 30 vjeqare.

Ka dirigjuar Lund Symphony Orchestra në Suedi, RTV orkestra e Shqipërisë, Opereta e Veendamit në Holandë dhe vitet e fundit realizova dy ëndrra tjera : të dirigjoj simfoninë e 5të të Beethovenit në Kosovë gjatë kremtimit të ditës së flamurit, dhe ta kem nderin e veçantë që ta dirigjoj koncertin gala të sopranos sonë Inva Mula.

Disa nga operat e dirigjuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • "Nabucco" Giuseppe Verdi (Poloni/Poland)
  • "Carmen" George Bizet (Kosovë)
  • "Anne Frank" Grigori Fried (Holandë)
  • "Dasma Arbëreshe" Rauf Dhomi (Kosovë, Maqedoni, Shqipëri)
  • "Parbleu" Ab Sandbrink (Holandë)
  • "Ali Pascha von Janina" Albert Lortzing (Kosovë)
  • "Single-Tone King" Juan Antunez (Holandë)