Arma vdekjeprurëse autonome

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rimorkio tërheqëse serbe Land Rover Defender me robot luftarak të gjurmuar "Miloš".

Armët autonome vdekjeprurëse (LAW) janë një lloj sistemi ushtarak autonom që mund të kërkojë dhe të përfshijë në mënyrë të pavarur objektiva bazuar në kufizimet dhe përshkrimet e programuara. LAWs njihen gjithashtu si sisteme armësh autonome vdekjeprurëse (LAWS), sisteme të armëve autonome (AWS), armë robotike ose robotë vrasës. LAWs mund të veprojnë në ajër, në tokë, në ujë, nën ujë ose në hapësirë. Autonomia e sistemeve aktuale që nga viti 2018 ishte e kufizuar në kuptimin që një njeri jep komandën përfundimtare për të sulmuar - megjithëse ka përjashtime me disa sisteme "mbrojtëse".

Të qenit autonom si armë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të qenit "autonom" ka kuptime të ndryshme në fusha të ndryshme studimi. Për sa i përket zhvillimit të armëve ushtarake, identifikimi i një arme si autonome nuk është aq i qartë sa në fusha të tjera.[1] Standardi specifik i përfshirë në konceptin e të qenit autonom mund të ndryshojë shumë midis studiuesve, kombeve dhe organizatave të ndryshme.

Njerëz të ndryshëm kanë shumë përkufizime se çfarë përbën një armë autonome vdekjeprurëse. Departamenti zyrtar i Politikës së Mbrojtjes së Shteteve të Bashkuara për Autonominë në Sistemet e Armëve, përkufizon Sistemet Autonome të Armëve si, "Një sistem armësh që, pasi të aktivizohet, mund të zgjedhë dhe angazhojë objektiva pa ndërhyrje të mëtejshme nga një operator njerëzor".[2] Heather Roff, një shkrimtare për Case Western Reserve University of Law of Law, i përshkruan sistemet autonome të armëve si "sisteme të armëve të armatosura, të afta për të mësuar dhe përshtatur "funksionimin e tyre në përgjigje të rrethanave në ndryshim në mjedisin në të cilin [ato] janë vendosur", si. si dhe të aftë për të marrë vendimet e gjuajtjes vetë”.[3] Ky përkufizim i sistemeve autonome të armëve është një prag mjaft i lartë në krahasim me përkufizimet e studiuesve si Peter Asaro dhe përkufizimet e Mark Gubrud të parë më poshtë.

Studiues si Peter Asaro dhe Mark Gubrud po përpiqen të vendosin pragun më të ulët dhe të gjykojnë më shumë sisteme të armëve si autonome. Ata besojnë se çdo sistem armësh që është i aftë të lëshojë një forcë vdekjeprurëse pa operimin, vendimin ose konfirmimin e një mbikëqyrësi njerëzor mund të konsiderohet autonom. Sipas Gubrud, një sistem armësh që funksionon pjesërisht ose tërësisht pa ndërhyrjen njerëzore konsiderohet autonom. Ai argumenton se një sistem armësh nuk ka nevojë të jetë në gjendje të marrë vendime plotësisht vetë, në mënyrë që të quhet autonom. Në vend të kësaj, ajo duhet të trajtohet si autonome për sa kohë që përfshin në mënyrë aktive një ose disa pjesë të "procesit të përgatitjes", nga gjetja e objektivit deri tek gjuajtja përfundimtare.[4][5]

Organizatat e tjera, megjithatë, po e vendosin standardin e sistemit autonom të armëve në një pozicion më të lartë. Ministria Britanike e Mbrojtjes i përkufizon sistemet autonome të armëve si "sisteme që janë të afta të kuptojnë qëllimin dhe drejtimin e nivelit më të lartë. Nga ky kuptim dhe perceptimi i tij për mjedisin e tij, një sistem i tillë është në gjendje të ndërmarrë veprimet e duhura për të sjellë një gjendje të dëshiruar. është në gjendje të vendosë një kurs veprimi, nga një sërë alternativash, pa u varur nga mbikëqyrja dhe kontrolli njerëzor - megjithatë, një angazhim i tillë njerëzor me sistemin mund të jetë ende i pranishëm. Ndërsa aktiviteti i përgjithshëm i një avioni autonom pa pilot do të jetë i parashikueshëm, individual veprimet mund të mos jenë”.[6]

Si rezultat, përbërja e një traktati midis shteteve kërkon një etiketim të pranuar përgjithësisht të asaj që saktësisht përbën një armë autonome.[7]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Crootof, Rebecca (2015). "The Killer Robots Are Here: Legal and Policy Implications". Cardozo L. Rev. 36: 1837 – nëpërmjet heinonline.org. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Allen, Gregory (6 qershor 2022). "DOD Is Updating Its Decade-Old Autonomous Weapons Policy, but Confusion Remains Widespread". Center for Strategic and International Studies. Marrë më 24 korrik 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Roff, Heather (2015). "Lethal Autonomous Weapons and Jus Ad Bellum Proportionality". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Asaro, Peter (2012). "On Banning Autonomous Weapon Systems: Human Rights, Automation, and the Dehumanization of Lethal Decision-Making". Red Cross. 687: 94}. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Autonomy without Mystery: Where do you draw the line?". 1.0 Human (në anglishte amerikane). 2014-05-09. Arkivuar nga origjinali më 2018-11-16. Marrë më 2018-06-08.
  6. ^ "Unmanned aircraft systems (JDP 0-30.2)". GOV.UK (në anglisht). Marrë më 2018-06-08.
  7. ^ Krishnan, Armin (2016). Killer Robots: Legality and Ethicality of Autonomous Weapons (në anglisht). Taylor & Francis. doi:10.4324/9781315591070. ISBN 9781317109129. Marrë më 2018-06-08.