Armatimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Përzgjedhja e armëve të mbledhura nga oficerët e sigurisë në një aeroport.

Armatimi është çdo mjet ose pajisje që mund të përdoret për të penguar, kërcënuar, shkaktuar dëme fizike, dëmtime ose vrasje. Armët përdoren për të rritur efikasitetin dhe efikasitetin e aktiviteteve të tilla si gjuetia, krimi, zbatimi i ligjit, vetëmbrojtja, lufta ose vetëvrasja. Në një kontekst më të gjerë, armët mund të interpretohen se përfshijnë çdo gjë që përdoret për të fituar një avantazh taktik, strategjik, material ose mendor ndaj një kundërshtari ose objektivi armik.

Ndërsa objektet e zakonshme - shkopinj, gurë, shishe, karrige, automjete - mund të përdoren si armë, shumë objekte janë projektuar shprehimisht për këtë qëllim; këto variojnë nga mjete të thjeshta si shkopinj, sëpata dhe shpata, deri te armët e ndërlikuara moderne të zjarrit, tanket, raketat balistike ndërkontinentale, armët biologjike dhe armët kibernetike. Diçka që është ndryshuar, konvertuar ose përmirësuar për t'u bërë një armë lufte quhet e "armatosur", siç është një virus i armatosur ose një lazer i armatosur.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Weapon", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-11, marrë më 2022-12-17