Arsimi në Rumani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Arsimi në Rumani bazohet në një sistem të arsimit të lirë dhe egalitar. Qasja në arsim falas është e garantuar me nenin 32 të Kushtetutës së Rumanisë. [1] Arsimi rregullohet dhe zbatohet nga Ministria e Arsimit Kombëtar. [2] Secili hap ka formën e tij të organizimit dhe i nënshtrohet ligjeve dhe direktivave të ndryshme. Që nga rrëzimi i regjimit komunist, sistemi arsimor rumun ka kaluar nëpër disa reforma.

Kopshti i fëmijëve është opsional nën moshën 6 (gjashtë) vjeç. Shkollimi i detyrueshëm zakonisht fillon në moshën 6 vjeçare, me "klasën përgatitore" ( clasa pregătitoare ), e cila është e detyrueshme për të hyrë në klasën e parë. Shkollimi është i detyrueshëm deri në klasën e dhjetë (që korrespondon me moshën gjashtëmbëdhjetë ose shtatëmbëdhjetë vjeçare). Cikli arsimor shkollor përfundon në klasën e dymbëdhjetë, kur nxënësit diplomohen. Arsimi i lartë është i harmonizuar me Zonën Evropiane të Arsimit të Lartë. Përveç sistemit formal të arsimit, të cilit kohët e fundit iu shtua sistemi ekuivalent privat, ekziston gjithashtu një sistem i tutorizimit, gjysmë legal dhe joformal.

Rumania renditet e 6-ta në numërimin e medaljeve në të gjitha kohërat në Olimpiadën Ndërkombëtare Matematike me 316 medalje totale, që datojnë nga viti 1959. Ciprian Manolescu arriti të shkruaj një letër perfekte (42 pikë) për medalje të artë më shumë herë se kushdo tjetër në historinë e konkursit, duke e bërë atë pjesëmarrës të trefishtë në IMO (1995, 1996, 1997). [3] Rumania ka arritur rezultatin më të lartë të skuadrës në këtë garë, pas Kinës dhe Rusisë, dhe menjëherë pas Shteteve të Bashkuara dhe Hungarisë. Rumania gjithashtu renditet në vendin rendor me numrin 6 (e gjashta) për kah numri i medaljeve në të gjitha kohërat në Olimpiadën Ndërkombëtare në Informatikë me 107 medalje totale, që datojnë nga viti 1989. [4] [5] [6]

Që nga prilli i vitit 2013, kishte rreth 7,200 shkolla të hapura në Rumani, [7] një rënie e madhe nga afro 30,000 sish sa ishin në vitin 1996. Kjo kryesisht për shkak se shumë shkolla u mblodhën për të formuar shkolla më të mëdha dhe për të eliminuar shkresat. [8] Në të njëjtin vit, 3.2 milion parashkollorë dhe filloristë u regjistruan në sistemin arsimor, 500,000 më shumë sesa në vitin 2012. [9]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Art. 32 – Dreptul la învățătură". Constituția României (në rumanisht).
  2. ^ "Misiune". edu.ro (në rumanisht). Arkivuar nga origjinali më 2016-02-08.
  3. ^ "IMO team record" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2008-02-20. Marrë më 2008-03-05.
  4. ^ "Romania's brains rank first in Europe, 10th in the world after Math Olympiad" (në rumanisht). romania-insider.com. 16 korrik 2012. Arkivuar nga origjinali më 18 korrik 2012.
  5. ^ "Romanian students win four medals, two gold, at the European Girls Mathematical Olympiad" (në anglisht). business-review.eu. 16 prill 2014. Arkivuar nga origjinali më 9 prill 2015.
  6. ^ "Romanian students win 32 medals at SEEMOUS International Mathematical Olympiad" (në anglisht). AGERPRES. 11 mars 2014. Arkivuar nga origjinali më 8 prill 2015.
  7. ^ "Unitatile scolare pe niveluri de educatie, judete si localitati". INSSE (në rumanisht). Arkivuar nga origjinali më 2016-10-18. Marrë më 2016-02-01.
  8. ^ "Câte biserici și câte școli sunt în România: După Revoluție, s-au construit cinci biserici pentru fiecare școală nouă". Mediafax (në rumanisht). 19 prill 2013.
  9. ^ "Peste trei milioane de elevi încep astăzi școala. Un sfert dintre unitățile de învățământ nu sunt pregătite să-i primească". Digi24 (në rumanisht). 16 shtator 2013.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]