Jump to content

Aseksualiteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Aseksualiteti është mungesa e tërheqjes seksuale, interesi i ulët, mungesa apo dëshira për aktivitet seksual. [1] [2] [3] Mund të konsiderohet si orientim seksual. [4] [5] Ajo gjithashtu mund të kategorizohet më gjerësisht, për të përfshirë një spektër të gjerë nënidentitetesh aseksuale. [6]

Simbol i unazës referuar aseksualitetit

Aseksualiteti dallon nga kundërshtimi të aktivitetit seksual dhe të qenët i celebruar apo jo. [7] Këto janë sjellje përgjithësisht nën ndikimin e faktorëve, si bindjet personale, sociale ose fetare të një individi. [8] Orientimi seksual, ndryshe nga sjellja seksuale, besohet të jetë "i qëndrueshëm". [9] Disa njerëz aseksualë angazhohen në aktivitet seksual pavarësisht mungesës së tërheqjes seksuale ose dëshirës për seks, për një sërë arsye, të tilla si dëshira për të kënaqur fizikisht veten, partnerët romantikë apo dëshira për të pasur fëmijë. [10]

Pranimi i aseksualitetit si një orientim seksual dhe fushë e kërkimit shkencor është ende relativisht e re, [11] pasi një grup kërkimesh në rritje nga këndvështrimi sociologjik dhe psikologjik ka filluar të zhvillohet. Edhe pse disa studiues pohojnë se aseksualiteti është një orientim seksual, disa të tjerë nuk pajtohen. [12] Individët aseksualë përbëjnë rreth një për qind të popullsisë.

Përkufizimi, identiteti dhe marrëdhëniet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aseksualiteti nganjëherë quhet ace (ejs) (shkurtim fonetik "aseksual"), ndërsa komuniteti nganjëherë quhet komuniteti ace (ejs), nga studiuesit ose aseksualët. [13] [14] Për arsye se njerëzit që identifikohen si aseksualë ndryshojnë nga njëri tjetri, aseksualiteti përkufizohet në forma të ndryshme. [15] Studiuesit në përgjithësi e përkufizojnë aseksualitetin si mungesë të tërheqjes seksuale ose mungesën e interesit seksual [16] [17] por përkufizimet e tyre ndryshojnë; ata mund të përdorin termin "për t'iu referuar individëve me dëshirë ose tërheqje seksuale të ulët ose të munguar, sjellje seksuale të ulëta ose të munguara, partneritete ekskluzivisht romantike joseksuale, ose një kombinim i dëshirave dhe sjelljeve seksuale që mungojnë". [18] Vetidentifikimi si aseksual mund të jetë gjithashtu një faktor përcaktues.

 1. ^ Robert L. Crooks; Karla Baur (2016). Our Sexuality (në anglisht). Cengage Learning. fq. 300. ISBN 978-1305887428. Marrë më 4 janar 2017.
 2. ^ Katherine M. Helm (2015). Hooking Up: The Psychology of Sex and Dating (në anglisht). ABC-CLIO. fq. 32. ISBN 978-1610699518. Arkivuar nga origjinali më 22 nëntor 2020. Marrë më 4 janar 2017.
 3. ^ Kelly, Gary F. (2004). "Chapter 12". Sexuality Today: The Human Perspective (në anglisht) (bot. 7th). McGraw-Hill. fq. 401 (sidebar). ISBN 978-0-07-255835-7. Asexuality is a condition characterized by a low interest in sex.
 4. ^ Marshall Cavendish, red. (2010). "Asexuality". Sex and Society (në anglisht). Vëll. 2. Marshall Cavendish. fq. 82–83. ISBN 978-0-7614-7906-2. Arkivuar nga origjinali më 16 tetor 2015. Marrë më 27 korrik 2013.
 5. ^ Bogaert, AF (prill 2015). "Asexuality: What It Is and Why It Matters". The Journal of Sex Research (në anglisht). 52 (4): 362–379. doi:10.1080/00224499.2015.1015713. PMID 25897566.
 6. ^ Scherrer, Kristin (2008). "Coming to an Asexual Identity: Negotiating Identity, Negotiating Desire". Sexualities (në anglisht). 11 (5): 621–641. doi:10.1177/1363460708094269. PMC 2893352. PMID 20593009.
 7. ^ Margaret Jordan Halter; Elizabeth M. Varcarolis (2013). Varcarolis' Foundations of Psychiatric Mental Health Nursing (në anglisht). Elsevier Health Sciences. fq. 382. ISBN 978-1-4557-5358-1. Arkivuar nga origjinali më 26 korrik 2020. Marrë më 7 maj 2014.
 8. ^ The American Heritage Dictionary of the English Language (3d ed. 1992), entries for celibacy and thence abstinence.
 9. ^ "Sexual orientation, homosexuality and bisexuality" (në anglisht). American Psychological Association. Arkivuar nga origjinali më 8 gusht 2013. Marrë më 30 mars 2013.
 10. ^ Prause, Nicole; Cynthia A. Graham (2007). "Asexuality: Classification and Characterization" (PDF). Archives of Sexual Behavior (në anglisht). 36 (3): 341–356. doi:10.1007/s10508-006-9142-3. PMID 17345167. Marrë më 4 prill 2022.
 11. ^ Katherine M. Helm (2015). Hooking Up: The Psychology of Sex and Dating (në anglisht). ABC-CLIO. fq. 32. ISBN 978-1610699518. Arkivuar nga origjinali më 22 nëntor 2020. Marrë më 4 janar 2017.
 12. ^ Marshall Cavendish, red. (2010). "Asexuality". Sex and Society (në anglisht). Vëll. 2. Marshall Cavendish. fq. 82–83. ISBN 978-0-7614-7906-2. Arkivuar nga origjinali më 16 tetor 2015. Marrë më 27 korrik 2013.
 13. ^ Meg Barker (2012). Rewriting the Rules: An Integrative Guide to Love, Sex and Relationships (në anglisht). Routledge. fq. 69. ISBN 978-0415517621. Arkivuar nga origjinali më 26 korrik 2020. Marrë më 8 shkurt 2016.
 14. ^ Shira Tarrant (2015). Gender, Sex, and Politics: In the Streets and Between the Sheets in the 21st Century (në anglisht). Routledge. fq. 254–256. ISBN 978-1317814764. Arkivuar nga origjinali më 24 maj 2021. Marrë më 8 shkurt 2016.
 15. ^ Karli June Cerankowski; Megan Milks (2014). Asexualities: Feminist and Queer Perspectives (në anglisht). Routledge. fq. 89–93. ISBN 978-1-134-69253-8. Arkivuar nga origjinali më 16 korrik 2014. Marrë më 3 korrik 2014.
 16. ^ Prause, Nicole; Cynthia A. Graham (2007). "Asexuality: Classification and Characterization" (PDF). Archives of Sexual Behavior (në anglisht). 36 (3): 341–356. doi:10.1007/s10508-006-9142-3. PMID 17345167. Marrë më 4 prill 2022.
 17. ^ Bogaert, Anthony F. (2006). "Toward a conceptual understanding of asexuality". Review of General Psychology (në anglisht). 10 (3): 241–250. doi:10.1037/1089-2680.10.3.241. Arkivuar nga origjinali më 14 janar 2012. Marrë më 31 gusht 2007.
 18. ^ Nancy L. Fischer; Steven Seidman (2016). Introducing the New Sexuality Studies (në anglisht). Routledge. fq. 183. ISBN 978-1317449188. Arkivuar nga origjinali më 26 korrik 2020. Marrë më 4 janar 2017.