Asterisku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
*
Asterisku
Në Unicode U+002A * ASTERISK

Asterisku ose ylli (*), nga latinishtja e vonë asteriscus , nga greqishtja e vjetër ἀστερίσκος, asteriskos, "yll i vogël",[1][2] është një simbol tipografik. Quhet kështu sepse i ngjan një imazhi konvencional të një ylli heraldik.

Shkencëtarët e kompjuterëve dhe matematikanët shpesh e shprehin atë si yll (si, për shembull, në algoritmin e kërkimit A* ose C*-algjebra). Në anglisht, një yll është zakonisht me pesë ose gjashtë cepa në shkronjat sans-serif, me gjashtë cepa në shkronjat serif,[3] dhe me gjashtë ose tetë cepa kur shkruhet me dorë. Përdorimi më i zakonshëm i tij është të shënojë një fusnotë. Gjithashtu përdoret shpesh për të censuruar fjalët fyese.

shkencat kompjuterike, ylli përdoret zakonisht për të treguar shenjues, përsëritje ose shumëzim.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ylli i përdorur në një papirus të hershëm grek.
Asteriskët e hershëm shihen në buzë të papirusit grek.

Ylli tashmë është përdorur si simbol në pikturat e shpellave të epokës së akullit.[4] Ekziston edhe një karakter dymijëvjeçar i përdorur nga Aristarku i Samotrakës i quajtur asteriskos, ※, të cilën ai e përdori kur korrigjonte poezinë homerike për të shënuar vargje që ishin dyfishuar.[5] Origjeni dihet se ka përdorur gjithashtu yllkun për të shënuar linjat hebraike që mungojnë nga Hexapla e tij.[6] Ylli evoluoi në formë me kalimin e kohës, por kuptimi i tij si një simbol i përdorur për të korrigjuar defektet mbeti.

Në Mesjetë, ylli përdorej për të theksuar një pjesë të veçantë të tekstit, shpesh duke i lidhur ato pjesë të tekstit me një koment margjinal.[7] Megjithatë, një yll nuk është përdorur gjithmonë.

Një hipotezë për origjinën e yllit është se ai rrjedh nga karakteri 5000-vjeçar sumerian dingir, 𒀭,[8] edhe pse kjo hipotezë duket se bazohet vetëm në pamjen vizuale.[9]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "asterisk", American Heritage Dictionary
  2. ^ ἀστερίσκος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  3. ^ Seddon, Tony (2016). Essential Type: An Illustrated Guide to Understanding and Using Fonts (në anglisht). Yale University Press. ISBN 9780300222371.
  4. ^ D'Arcy, Patrick (7 qershor 2017). "32 mysterious symbols made by early humans". ted.com (në anglisht). Marrë më 2 qershor 2019.
  5. ^ Kathleen McNamee, "Sigla," in Sigla and Select Marginalia in Greek Literary Papyri (Brussels: Fondation Egyptologique Reine Elisabeth, 1992), 9.
  6. ^ McNamee, "Sigla," 12.
  7. ^ Parkes, "The Technology of Printing and the Stabilization of the Symbols," 50-64.
  8. ^ Robert Bringhurst, "Asterisk," in The Elements of Typographic Style: Version 3.2 (Vancouver, BC: Hartley & Marks, 2008), 303.
  9. ^ Houston, Keith (2013). Shady Characters (në anglisht). W. W. Norton & Company, Inc. fq. 98. ISBN 978-1-846-14647-3.