Jump to content

Atropina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Atropina

Atropina nxirret nga gjethet dhe rrënjët e bimës Atropa belladonna dhe nga farat e bimës Datura stromanium. Kjo është substancë kristalore e cila shkrihet në 115,5 °C. Ka veprim të fortë helmues. Atropina përdoret në mjekim të syrit, sepse bën të mundshëm zgjerimin e bebzës së tij.