Avemetatarsalia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Avemetatarsalia
Vargu kohor: Trasiku i mesëmPrezent, 245–0 Ma (e mundur në regjistrimin e Trasikut të hershëm)
Nga lart-majtas:
Tupuxuara leonardii (një pterosaur),
Alamosaurus sanjuanensis, (një sauropod),
Tsintaosaurus spinorhinus (një ornithopod),
Daspletosaurus torosus (njëtiranosaur),
Pentaceratops sternbergii (një ceratopsia),
dhe Grus grus (një avian ekzistues).
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Dega: Sauropsida
Dega: Archosauria
Dega: Avemetatarsalia
Benton, 1999
Degët
Sinonimet
  • Ornithosuchia Huene, 1908
  • Panaves Gauthier, 2001

Avemetatarsalia (që do të thotë "metatarsale zogjsh") është një emër klade i themeluar nga paleontologu britanik Michael Benton në 1999 për të gjithë arkosaurat e grupeve të kurorës që janë më afër zogjve sesa krokodilëve.[1] Një emër alternativ është Panaves, ose "të gjithë zogjtë", në lidhje me përkufizimin e tij që përmban të gjitha kafshët, të gjalla ose të zhdukura, të cilat janë më të lidhura me zogjtë sesa me krokodilët. Pothuajse të gjithë avemetatarsalianët janë anëtarë të një nëngrupi të përcaktuar në mënyrë të ngjashme, Ornithodira. Ornithodira përcaktohet si paraardhësi i fundit i përbashkët i dinozaurëve dhe pterosaurëve dhe të gjithë pasardhësve të saj..[2]

Anëtarët e Avemetatarsalisë përfshijnë Dinosauromorpha, Pterosauromorpha, gjinia Scleromochlus dhe Aphanosauria. Dinosauromorpha përmban më shumë forma bazale, të tilla si silesauridët dhe marasuchus, si dhe forma më të prejardhura, duke përfshirë dinozaurët. Zogjtë (Aves) i përkasin dinozaurëve, posaçërisht si anëtarë të nëngrupit të dinosaurëve Theropoda.[2][3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Benton, M.J. (1999). "Scleromochlus taylori and the origin of dinosaurs and pterosaurs". Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences (në anglisht). 354 (1388): 1423–1446. doi:10.1098/rstb.1999.0489. PMC 1692658.
  2. ^ a b Gauthier, Jacques (1986). "Saurischian monophyly and the origin of birds". përmbledhur nga Padian, Kevin (red.). The Origin of Birds and the Evolution of Flight. Memoirs of the California Academy of Sciences (në anglisht). Vëll. 8. San Francisco: California Academy of Sciences. fq. 1–55.
  3. ^ Nesbitt, S.J. (2011). "The early evolution of archosaurs: relationships and the origin of major clades" (PDF). Bulletin of the American Museum of Natural History (në anglisht). 352: 1–292. doi:10.1206/352.1. hdl:2246/6112. S2CID 83493714. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 1 korrik 2019. Marrë më 7 maj 2021.