Jump to content

Avioni i luftës elektronike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një avion i luftës elektronike është një avion ushtarak i pajisur për luftë elektronike (EW), domethënë, degradon efektivitetin e sistemeve të radarëve dhe radiove të armikut duke përdorur metoda të bllokimit dhe mashtrimit të radarit.

Në vitin 1943, avionët britanikë Avro Lancaster u pajisën me byk për të verbuar radarët e mbrojtjes ajrore të armikut. Ato u plotësuan nga avionë të pajisur posaçërisht të fluturuar nga Nr. 100 Group RAF, i cili operonte Halifaksët, Çlirimtarët dhe Fortesat e modifikuara që mbanin bllokues të ndryshëm si Carpet, Airborne Cigar, Mandrel, Jostle dhe Piperrack.

Lista e avionëve të luftës elektronike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shembuj të avionëve modernë të projektuar ose modifikuar për EW përfshijnë:

Një EF-111A e Forcave Ajrore të SHBA.
 • Antonov An-12BK-PPS (Bashkimi Sovjetik)
 • Antonov An-26REP (Bashkimi Sovjetik)
 • Boeing EA-18G Growler (Shtetet e Bashkuara të Amerikës)
 • Denel TP1 Oryx EW (Afrika e Jugut)
 • Chengdu J-10D (Kinë)
 • Douglas C-47TP EW (Afrika e Jugut)
 • Douglas EA-3 Skywarrior (Shtetet e Bashkuara të Amerikës)
 • Douglas EB-66 Destroyer (Shtetet e Bashkuara të Amerikës)
 • Douglas EF-10B Skyknight (Shtetet e Bashkuara të Amerikës)
 • Embraer R-99 (Brazil)
 • General Dynamics/Grumman EF-111A Raven (Shtetet e Bashkuara të Amerikës)
 • IAI 202B Arava (Izrael)
 • Ilyushin Il-22PP (Bashkimi Sovjetik) / (Rusi)
 • Kawasaki EC-1 (Japoni)
 • Kawasaki RC-2 (Japoni)
  Një EA-18G Growler i Marinës së SHBA.
 • Lockheed EC-130H Compass Call (Shtetet e Bashkuara të Amerikës)
 • Mil Mi-8PP (Bashkimi Sovjetik)
 • Northrop Grumman EA-6B Prowler (Shtetet e Bashkuara të Amerikës)
 • Tornado ECR (Gjermani / Itali)
 • Shaanxi Y-8EW (Kinë)
 • Shaanxi Y-8-GX1 (Kinë)
 • Shaanxi Y-9-GX11 (Kinë)
 • Shaanxi Y-9DZ (Kinë)
 • Shenyang J-15D (Kinë)
 • Shenyang J-16D (Kinë)
 • Sukhoi Su-24MP (Bashkimi Sovjetik)
 • Tupolev Tu-16RM-2 (Bashkimi Sovjetik)
 • Yakovlev Yak-28PP (Bashkimi Sovjetik)

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]