Avioni ushtarak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një F-16 Fighting Falcon (udhëheqës), P-51D Mustang (poshtë), F-86 Sabre (lart) dhe F-22 Raptor (zvarritës) fluturojnë në një formacion që përfaqëson katër gjenerata të avionëve luftarakë amerikanë.

Avioni ushtarak është çdo avion me krahë fiks ose me krahë rrotullues që operohet nga një shërbim i armatosur ligjor ose kryengritës i çdo lloji. Avionët ushtarakë mund të jenë luftarak ose jo luftarak:

  • Avionët luftarakë janë krijuar për të shkatërruar pajisjet ose personelin e armikut duke përdorur mjetet e tyre të avionëve. Avionët luftarakë zakonisht zhvillohen dhe prokurohen vetëm nga forcat ushtarake.
  • Avionët jo luftarakë nuk janë të dizajnuar për luftim si funksioni i tyre kryesor, por mund të mbajnë armë për vetëmbrojtje. Këto kryesisht funksionojnë në role mbështetëse dhe mund të zhvillohen ose nga forcat ushtarake ose nga organizatat civile.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]