Jump to content

Avioni sulmues

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një avion sulmues USAF A-10 Thunderbolt II në fluturim.

Një avion sulmues, aeroplan sulmues ose bombardues sulmues është një avion taktik ushtarak që ka një rol parësor të kryerjes së sulmeve ajrore me saktësi më të madhe se bombarduesit dhe është i përgatitur të ndeshet me mbrojtje të forta ajrore të nivelit të ulët gjatë shtypjes së sulmit. Kjo klasë avionësh është projektuar kryesisht për mbështetje të afërt ajrore dhe misione detare ajër-tokë, duke mbivendosur misionin taktik bombardues. Dizenjot e dedikuara për rolet jo-detare shpesh njihen si avionë për sulm në tokë.

Avionët luftarakë shpesh kryejnë rolin e sulmit, megjithëse ata nuk do të konsideroheshin avion sulmues në vetvete, konvertimi i avionëve luftarakë-bombardues të të njëjtit avion do të konsiderohej pjesë e klasës. Luftëtarët goditës, të cilët kanë zëvendësuar në mënyrë efektive konceptet gjuajtës-bombardues dhe bombardues të lehtë, gjithashtu ndryshojnë pak nga koncepti i gjerë i një avioni sulmues.

Avionët e dedikuar sulmues si një klasë e veçantë ekzistonin kryesisht gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botërore. Zbatimi i saktë ndryshonte nga vendi në vend dhe u trajtua nga një shumëllojshmëri e gjerë dizajnesh. Në Shtetet e Bashkuara dhe Britani, avionët sulmues ishin përgjithësisht bombardues të lehtë ose bombardues të mesëm, ndonjëherë duke mbajtur armë më të rënda të qitjes përpara si B-25G Mitchell i Amerikës së Veriut dhe de Havilland Mosquito Tsetse. Në Gjermani dhe BRSS, ku ata njiheshin respektivisht si Schlachtflugzeug ("aeroplan luftarak") ose sturmovik ("ushtar i stuhisë"), ky rol u krye nga avionë të projektuar me qëllim dhe të blinduara rëndë si Henschel Hs 129 dhe Ilyushin Il. -2. Gjermanët dhe sovjetikët përdorën gjithashtu bombardues të lehtë në këtë rol: versionet e armatosur me top të Junkers Ju 87 Stuka tejkaluan në masë të madhe Hs 129, ndërsa Petlyakov Pe-2 u përdor për këtë rol, pavarësisht se nuk ishte projektuar posaçërisht për të.

Në pjesën e fundit të Luftës së Dytë Botërore, gjuajtës-bombardues filloi të merrte përsipër shumë role sulmi, një tranzicion që vazhdoi në epokën e pasluftës. Shembujt me fuqi reaktiv ishin relativisht të rrallë, por jo të panjohur, siç është Blackburn Buccaneer. Marina e SHBA vazhdoi të prezantonte avionë të rinj në serinë e tyre A, por këta ishin kryesisht të ngjashëm me bombarduesit e lehtë dhe të mesëm. Nevoja për një kategori të veçantë të avionëve sulmues u zvogëlua shumë nga futja e municioneve të drejtuara me saktësi, të cilat lejuan pothuajse çdo avion të kryente këtë rol duke mbetur i sigurt në lartësi të mëdha. Helikopterët sulmues gjithashtu kanë kapërcyer shumë role të mbetura që mund të kryheshin vetëm në lartësi më të ulëta.

Që nga vitet 1960, vetëm dy modele të dedikuara të avionëve sulmues janë prezantuar gjerësisht, American Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II dhe Sovjetik/Rusi Sukhoi Su-25 Frogfoot.

Një shumëllojshmëri avionësh sulmues të lehtë janë prezantuar gjithashtu në epokën e pas Luftës së Dytë Botërore, zakonisht të bazuara në trainerët e përshtatur ose avionë të tjerë të lehtë me krahë fiks. Këto janë përdorur në operacionet kundër kryengritjes.