Bombarduesi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një B-52 i Forcave Ajrore të SHBA-së që fluturon mbi Teksas.

Një bombardues është një avion luftarak ushtarak i projektuar për të sulmuar objektivat tokësore dhe detare duke hedhur armë ajrore-tokë (të tilla si bomba), duke lëshuar silurët ose duke vendosur raketa lundrimi të lëshuara nga ajri. Përdorimi i parë i bombave të hedhura nga një avion ndodhi në Luftën Italo-Turke, me dislokimet e para të mëdha që erdhën në Luftën e Parë Botërore dhe Luftën e Dytë Botërore nga të gjitha forcat kryesore ajrore duke shkaktuar dëme shkatërruese në qytete, qyteza dhe zona rurale. Bombarduesit e parë të ndërtuar për qëllime ishin italianët Caproni Ca 30 dhe Bristol T.B.8 britanike, të dyja të vitit 1913. Disa bombardues ishin zbukuruar me art në hundë ose me shenja fitoreje.

Ekzistojnë dy klasifikime kryesore të bombarduesve: strategjik dhe taktik. Bombardimet strategjike kryhen nga bombardues të rëndë të projektuar kryesisht për misione bombardimi me rreze të gjatë kundër objektivave strategjikë për të pakësuar aftësinë e armikut për të zhvilluar luftë duke kufizuar aksesin në burime përmes infrastrukturës së dëmtuar ose reduktimit të prodhimit industrial. Bombardimi taktik synon të kundërshtojë aktivitetin ushtarak të armikut dhe të mbështesë operacionet sulmuese, dhe zakonisht u caktohet avionëve më të vegjël që veprojnë në rreze më të shkurtra, zakonisht pranë trupave në tokë ose kundër anijeve të armikut.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore me fuqinë e motorit si një kufizim kryesor, të kombinuar me dëshirën për saktësi dhe faktorë të tjerë operacionalë, dizajnet e bombarduesve prireshin të përshtateshin për role specifike. Megjithatë, në fillim të Luftës së Ftohtë, bombarduesit ishin mjetet e vetme për të transportuar armë bërthamore në objektivat e armikut dhe mbanin rolin e parandalimit. Me ardhjen e raketave të drejtuara ajër-ajër, bombarduesit duhej të shmangnin përgjimin. Fluturimi me shpejtësi të lartë dhe në lartësi të madhe u bë një mjet për të shmangur zbulimin dhe sulmin. Me ardhjen e ICBM-ve, roli i bombarduesit u soll në një fokus më taktik në rolet e mbështetjes ajrore të afërt dhe një fokus në teknologjinë stealth për bombarduesit strategjikë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]