Siluri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
DET FILIPINE (12 Prill 2007) - Një silur stërvitje MK-46 lëshohet nga kuverta e një shkatërrues raketash të drejtuara të klasit Arleigh Burke; USS Mustin (DDG 89), gjatë një stërvitjeje për lëshimin e silurëve në detin e Filipineve.

Një silur modern është një armë me rreze nënujore e lëshuar mbi ose nën sipërfaqen e ujit, e vetëlëvizur drejt një objektivi dhe me një kokë lufte shpërthyese e krijuar për të shpërthyer ose në kontakt me objektivin ose në afërsi të saj. Historikisht, një pajisje e tillë quhej një silur automobilistik, automobil, lokomotivë ose peshku; në bisedë një peshk. Termi silur fillimisht u përdor për një sërë pajisjesh, shumica e të cilave sot do të quheshin mina. Që nga viti 1900, silurët janë përdorur në mënyrë rigoroze për të përcaktuar një pajisje shpërthyese nënujore vetëlëvizëse.

Ndërsa luftanija e shekullit të 19-të kishte evoluar kryesisht me synimin e angazhimeve midis luftanijeve të blinduara me armë të kalibrit të madh, shpikja dhe përsosja e silurëve nga vitet 1860 e tutje lejoi anije të vogla siluruese dhe anije të tjera më të lehta sipërfaqësore, nëndetëse të padukshme të peshkimit, varka ose bretkosa, dhe më vonë avionë të lehtë, për të shkatërruar anije të mëdha pa pasur nevojë për armë të mëdha, edhe pse ndonjëherë në rrezik për t'u goditur nga zjarri i artilerisë me rreze më të gjatë.

Dikush mund të ndajë silurët modernë në klasa të lehta dhe të rënda; dhe në tipe të drejtuara drejtpërsëdrejti, autonome dhe tipe me tela. Ato mund të lëshohen nga një shumëllojshmëri platformash.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]