Jump to content

BREXIT

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tërheqja britanike nga Bashkimi Evropian, shkurtuar shpesh Brexit (një ndërthurje e fjalëve "British" ose "Britania" dhe "exit"),[1] është një objektiv politik i ndjekur nga individë të ndryshëm, grupe avokimi dhe parti politike që nga momenti që Mbretëria e Bashkuar u bashkua me Bashkimin Evropian (BE) në vitin 1973. Tërheqja nga Bashkimi Evropian ka qenë një e drejtë e shteteve anëtare të BE-së që nga viti 2007 në bazë të nenit 50 të Traktatit të Bashkimit Evropian.

Në vitin 1975, një referendum u mbajt në anëtarësimin e vendit të Komunitetit Ekonomik Evropian (EEC), i njohur më vonë si BE-ja. Rezultati i votimit ishte rreth 67% në favor të anëtarësimit të vendit të EEC.

Elektorati i UK (shkurt për 'United Kingdom') përsëri adresoi çështjen më 23 qershor 2016, në një referendum mbi anëtarësimin e vendit. Ky referendum u organizua nga Parlamenti, i cili miratoi Aktin rreth Referendumit të Bashkimit Evropian 2015.

Rezultati i këtij referendumi të mbajtur në qershor të vitit 2016 ishte 51.9% në mbështetje të një dalje (17,410,742 vota) dhe 48.1% (16,141,241 vota) që të mbetet me një pjesëmarrje prej 72.2% dhe 26,033 votave të refuzuara.[2]

Procesi i saktë për tërheqjen e Britanisë së Madhe është e pasigurt, edhe pse pritet në përgjithësi të marrë dy vjet. Kryeministri britanik, David Cameron njoftoi se do të japë dorëheqjen në tetor, ndërsa Kryeministri i Skocisë Nicola Sturgeon ka thënë se ajo mund të përpiqet për të bllokuar tërheqjen e Britanisë së Madhe në BE.[3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]