Jump to content

Kopja rezervë e të dhënave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Back-up)

teknologjinë e informacionit, një kopje rezervë ose kopje rezervë e të dhënave është një kopje e të dhënave kompjuterike të marra dhe të ruajtura diku tjetër në mënyrë që të mund të përdoret për të rivendosur origjinalin pas një ngjarjeje të humbjes së të dhënave. Forma e foljes, duke iu referuar procesit të bërjes së kësaj, është "backup", ndërsa forma e emrit dhe mbiemrit është "backup". Rezervimet mund të përdoren për të rikuperuar të dhënat pas humbjes së tyre nga fshirja ose korrupsioni i të dhënave, ose për të rikuperuar të dhënat nga një kohë e mëparshme.[1] Rezervimet ofrojnë një formë të thjeshtë të rikuperimit nga fatkeqësitë; megjithatë jo të gjitha sistemet rezervë janë në gjendje të rindërtojnë një sistem kompjuterik ose konfigurime të tjera komplekse, si p.sh. një grup kompjuteri, server të drejtorive aktive ose server të bazës së të dhënave.[2]

Një sistem rezervë përmban të paktën një kopje të të gjitha të dhënave që konsiderohen se ia vlen të ruhen. Kërkesat për ruajtjen e të dhënave mund të jenë të mëdha. Një model i ruajtjes së informacionit mund të përdoret për të siguruar strukturën e kësaj ruajtjeje. Ekzistojnë lloje të ndryshme të pajisjeve të ruajtjes së të dhënave që përdoren për kopjimin e kopjeve rezervë të të dhënave që janë tashmë në ruajtje dytësore në skedarët e arkivit.[3] Ekzistojnë gjithashtu mënyra të ndryshme që këto pajisje mund të organizohen për të ofruar shpërndarje gjeografike, siguri të të dhënave dhe transportueshmëri.

Të dhënat zgjidhen, nxirren dhe manipulohen për ruajtje. Procesi mund të përfshijë metoda për trajtimin e të dhënave të drejtpërdrejta, duke përfshirë skedarët e hapur, si dhe kompresimin, enkriptimin dhe heqjen e dyfishimit. Teknika shtesë zbatohen për rezervimin klient-server të ndërmarrjes. Skemat rezervë mund të përfshijnë ekzekutime të thata që vërtetojnë besueshmërinë e të dhënave që rezervohen. Ka kufizime[4] dhe faktorë njerëzorë të përfshirë në çdo skemë rezervë.

  1. ^ S. Nelson (2011). "Chapter 1: Introduction to Backup and Recovery". Pro Data Backup and Recovery. Apress. fq. 1–16. ISBN 978-1-4302-2663-5. Marrë më 8 maj 2018. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Cougias, D.J.; Heiberger, E.L.; Koop, K. (2003). "Chapter 1: What's a Disaster Without a Recovery?". The Backup Book: Disaster Recovery from Desktop to Data Center. Network Frontiers. fq. 1–14. ISBN 0-9729039-0-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Joe Kissell (2007). Take Control of Mac OS X Backups (PDF) (bot. Version 2.0). Ithaca, NY: TidBITS Electronic Publishing. fq. 18–20 ("The Archive", meaning information repository, including versioning), 24 (client-server), 82–83 (archive file), 112–114 (Off-site storage backup rotation scheme), 126–141 (old Retrospect terminology and GUI—still used in Windows variant), 165 (client-server), 128 (subvolume—later renamed Favorite Folder in Macintosh variant). ISBN 978-0-9759503-0-2. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 1 dhjetor 2020. Marrë më 17 maj 2019. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Terry Sullivan (11 janar 2018). "A Beginner's Guide to Backing Up Photos". The New York Times. a hard drive ... an established company ... declared bankruptcy ... where many ... had ... {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)