Të dhënat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Të dhënat (Anglisht: Data) janë një grup i vlerave të ndryshoreve [a] kualitative ose kuantitative; që do të thotë, pjesët e të dhënave janë pjesë individuale të informacionit. Të dhënat maten, mblidhen dhe raportohen, dhe analizohen, pas së cilës ato mund të vizualizohen duke përdorur grafikonet ose imazhet. Të dhënat si një koncept i përgjithshëm i referohet faktit se disa informata apo njohuri ekzistuese është e paraqitur ose e koduar në një formë të përshtatshme për përdorim apo përpunim më të mirë.

Kuptimi i të dhënave, informatave, njohurive dhe dituria[redakto | përpunoni burim]

Të dhënat, informacioni, njohuria dhe dituria janë koncepte të lidhura ngushtë, por secila ka rolin e vet në raport me njëra-tjetrën. Të dhënat grumbullohen dhe analizohen për të krijuar informacion të përshtatshëm për marrjen e vendimeve [1], ndërsa njohuria rrjedh nga përvoja e gjërë duke u marrë me informacionet e subjektin/lëminë.

Refrenca dhe shënime[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "Joint Publication 2-0, Joint Intelligence" (PDF). Defense Technical Information Center (DTIC). Department of Defense. 22 June 2007. f. GL–11. Marrë më February 22, 2013. 
Shënime
^a ndryshore ose variabël- madhësi ose shenjë matematike që merr vlera të ndryshme sipas kushteve

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]

Wiki WikiFjalori: Të dhënat – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë