Zhvillimi i softuerit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zhvillimi i softuerit (en:software development, i njohur gjithashtu si ndërtimi i softuerit, projektimi i softuerit, ndërtimi i aplikacionit softuerik, ose zhvillimi i platformave [1]) është zhvillimi i një produkti softuerik. Termi "software development" mund të përdoret për t'u referuar në aktivitetin e programimit kompjuterik, i cili është procesi i të shkrurit dhe mirëmbajtjes së source code, por në një kuptim më të gjerë të termi ajo përfshin gjithçka që është e përfshirë në mes të konceptimit të softuerit të dëshiruar e deri në manifestimin përfundimtare të softuerit,në mënyrë ideale në një proces të planifikuar dhe strukturuar.[2] Prandaj, zhvillimi i programeve mund të përfshijnë kërkim shkencor(hulumtim), zhvillimi e reja, prototyping, modifikimin, ripërdorimin, ri-dizajnim, mirëmbajtje, ose ndonjë aktivitet tjetër që rezultojnë në produktet softuerike.[3].

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka qasje të ndryshme për krijimin e programeve (softuerëve) kompjuterike, ashtu si pikëpamjet e ndryshme të partive politike në drejtim të qeverisjes në një vend. Disa marrin më shumë strukturim, qasja e bzuar në inxhinieri për të zhvilluar zgjidhje të biznesit, ndërsa të tjerët mund të marrin një qasje më në rritje, ku softueri evoluon ashtu siç është zhvilluar pjesë-për-pjesë. Shumica e metodologjive ndajnë disa kombinime të fazave në vazhdim të zhvillimit të softuerit:

 • Hulumtimi i tregut
 • Mbledhja e kërkesave për zgjidhjen e biznesit të propozuar
 • Analiza e problemit
 • Hartimin e një plani ose dizajnimi për zgjidhjen bazë të softuerit
 • Implementimi (kodimi) i softuerit
 • Testimi i softuerit
 • Vendosja
 • Mirëmbajtja dhe ndreqja e bug-s(problemeve)

Llojet e zhvillimeve softuerike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Application Development White Papers ( Development of Software, Software Design, Designing Software, Software Engineering, Software Application Development, Enterprise Applica...
 2. ^ Application Development (AppDev) Defined and Explained
 3. ^ DRM Associates (2002). "New Product Development Glossary" (në anglisht). Marrë më 2006-10-29.

Lexime të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këto janë disa libra dhe materiale në gjuhën angleze.

 • Jim McCarthy (1995). Dynamics of Software Development.
 • Dan Conde (2002). Software Product Management: Managing Software Development from Idea to Product to Marketing to Sales.
 • A.M. Davis (2005). Just enough requirements management: where software development meets marketing.
 • Edward Hasted. (2005). Software That Sells : A Practical Guide to Developing and Marketing Your Software Project.
 • Luke Hohmann (2003). Beyond Software Architecture: Creating and Sustaining Winning Solutions.
 • John W. Horch (2005). "Two Orientations On How To Work With Objects." In: IEEE Software. vol. 12, no. 2, pp. 117–118, Mar., 1995.
 • John Rittinghouse (2003). Managing Software Deliverables: A Software Development Management Methodology.
 • Karl E. Wiegers (2005). More About Software Requirements: Thorny Issues and Practical Advice.
 • Robert K. Wysocki (2006). Effective Software Project Management.